Teknik Veriler :
1) Bir önceki sınava göre bir tık zor idi.
2) İlk 26 soru hem biraz zor hem de bulanıktı , bu nedenle insanlar ne yaptıklarını pek anlayamadı.
3) Herkesin daha rahat yaptığı zıtlıklar yerine sebep sonuç bağlaçları sorulmuştu.Bunun dışında yine her sınav olduğu gibi bir adet de daha az kullanılan diyebileceğimiz bağlaç sordular ( so that ).
4) Preposition sorularında kesinlikle kalıp yoktu hatta kalıbı bozan şeyler vardı.
5) Phrasal Verbs soruları da tanıdık ve sağlam phrasal verblerin dışında idi, ayrıca cloze test dahil 3 tane soruldu.
6) Tense soruları kesinlikte ezber bozmaya yönelikti.Özellikle since li soru. Bilgi düzeyi ezbere dayalı ve since in önüne o gelir arkasına bu gelir diyenlerin çözebileceğinden çok uzak ve yerleşmiş bir İngilizce bilgisi gerektirdi.
7) Diğer tense sorusu ise unreal past gerektirdi.Bu da yeterince oturmuş bir İngilizce gerektiriyordu.
8) Cloze tet dahil yine beklediğimiz üzere 3 adet prepositional phrase sorulmuştu.
9) Kelime soruları zor değildi ancak soru köklerinin anlaşılmazlığı soruları zorlaştırdı.
10) Cümle tamamla soruları beklenenden daha kolay idi.Atıf larla bulunabilecek çok soru vardı.Çok fazla karşılaştırma ve zıtlık vardı.
11) Çeviri soruları, yine çeviri sorularını 'vadedilmiş doğru cevap' görenleri çarpan cinstendi. Ayrıca TR- IN ve ENG -TR çeviri soruları bir birinden bir birinden şeklinde aynı yönerge altında verilmişti.Bu geçişi oldukça güçleştirmiş olmalı.
12) Diyalog soruları çok zor değildi ancak oldukça iyi bağlantılar kurmayı gerektiriyordu.Konuşanların isimlerinin İngiliz isimler olmayışının amacı sanırım konuşmaların hanginin kime ait olduğunu daha rahat anlasınlar gibi bir ' iyi ' niyetti.
13) Eş anlamlı cümleler uzun ama zor değildi.
14) Paragraf tamamlama orta zorlukta idi ve en azından yarısı yapılabilirdi.
15) İlgisiz cümle soruları yine rahat denilebilecek türdendi.
16) Paragraf soruları şaşırtıcı derece de iyi idi.İki tane başlı bir tane yazarın yaklaşımı soruldu.Bu sorular insanlara yabancı tipler ancak rahat yapılabilecek türdendi.
YDS Nasıl Bir Sınavdı ?
Sonuçlar :
1) Bu YDS sınav öncesi rehberlik dersinde de söylediğim gibi 80 sorunun 80 ini de yetiştirilmesi gereken bir sınavdı.
2) Ön tarafta sorularla boğuşmayıp , yapabileceği soruları göre ve yapanların iyi bir not alabileceğini düşünüyorum.
3) İlk 16 /yada 26 hakkında verilen cevaplara göre yorum yaparken , ( ki ben özellikle yapmadım ) şuna bakın : siz sınavı yetiştirdiniz mi yetiştirmediniz mi , yetiştirdi iseniz bence umutlu olun.
4) YDS hem okuduğunu anlamayı hem de metinleri dua gibi değilde daha bilinçli okumayı ve okurken neyin neden olduğunu anlayanların geçebileceği bir sınav, bunu ilk günden beri söylüyoruz.
5) ÖSYM , artık hem taktiksel yaklaşımı engellemeye hem de sadece YDS yi geçeyim de İngilizce nin canı cehenneme diyenleri engellemeye çalışıyor.Bu söylemeleri doğru okumak ve İngilizce yi artık elimiz ayağımız gibi bir uzvumuz olarak görmeliyiz.Yani siz içselleştirin sınav zaten olur. Mesela çeviri sorularının bile bir ENG- TR bir TR - ENG verilmesi adamlarının hızlı vites değiştirebiliyormusunuz demesidir bence .
KAYNAK : Remzi Hoca