YÖKDİL, 2019 yılının sonbahar döneminden itibaren yazılı olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanmaya başladı. Sadece yazılı olarak düzenlenmeye devam eden YÖKDİL için 2021 yılı itibariyle e-YÖKDİL şeklinde düzenlenebileceği gündeme gelmişti. e-YÖKDİL ile ilgili ilk resmi açıklama ÖSYM başkanı Halis AYGÜN tarafından “Lisans üstü eğitim ve akademik yükselmelerde geçerli olan YÖKDİL sınavı elektronik ortamda da yapılacaktır.” şeklinde olmuştur.
Peki, e-YÖKDİL tarihi belli oldu mu?
e-YÖKDİL Tarihi Açıklandı mı?
Yapılan son açıklamalar doğrultusunda e-YÖKDİL’in kesin olarak yapılacağı netleşmiştir. Fakat sınav tarihlerine yönelik henüz bir açıklama yapılmamıştır. Konuya yönelik ÖSYM Başkanı Halis AYGÜN yaptığı açıklamada, “ Hedeflerimizden biri de elektronik sınav sayısının çeşitliliğini artırmak. Bu kapsamda YÖKDİL sınavını basılı ortamda gerçekleştirmeye devam ederken aynı zamanda elektronik ortamda da uygulamayı planlıyoruz. e-YÖKDİL için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıl e-YÖKDİL’i elektronik sınav merkezlerimizde uygulamaya başlayacağız.” dedi.
e-YÖKDİL ile YÖKDİL Arasında Fark Olacak mı?
e-YÖKDİL çalışmaları devam ettiği için henüz yapılacak olan elektronik sınav içeriği hakkında net bilgi bulunmuyor. Fakat e-YDS’yi baz alarak yorum getirecek olursak, e-YÖKDİL sınav içeriği yazılı YÖKDİL ile aynı olacaktır. Sınav soru sayısı, zorluk derecesi, puan geçerlilik yerleri gibi merak edilen bütün unsurlar normal YÖKDİL ile aynı olacaktır. Sınavları ayıran tek fark YDS ve e-YDS’de olduğu gibi yazılı sınavın genelde yıl içerisinde 2 kez yapılıyor olması, e-YDS’nin ise yılın belirli aylarından yaklaşık 13’e yakın elektronik sınav merkezlerinde tamamen elektronik olarak yapılıyor olmasıdır. ÖSYM’nin e-YÖKDİL’de de bu şekilde bir yol izleyeceğini düşünebiliriz.
e-YÖKDİL’e Nasıl Çalışılmalı?
Son günlerde ÖSYM tarafından gündeme getirilen e-YÖKDİL ile ilgili birçok aday sınavın içeriği ve sınava çalışma süreci ile ilgili merak içerisinde. Düzenleneceği kesinleşen fakat henüz sınav tarihleri hakkında netlik olmayan e-YÖKDİL için nasıl çalışılmalı sorusuna gelecek olursak;
Sınav soru sayısı ve içeriğinin aynı olacağı e-YÖKDİL’in en büyük avantajı sınavların yılın her ayında gerçekleşiyor olması. Bunun dışında bir diğer avantaj ise sınava girilen gün sonuçların açıklanıyor olmasıdır. Bu doğrultuda YÖKDİL sınav çalışmaları devam eden ve kendisini yeterli gören tüm adaylar e-YÖKDİL girebilir. YÖKDİL ile e-YÖKDİL sınav içeriği ve soru sayısının aynı olduğunu kabul edersek sınav çalışmaları da aynı olabilir.
Sınav çalışmaları hakkında detaylı bilgi edinmek isteseniz “Yökdil Sınavı'na Nasıl Hazırlanmalıyım?” adlı bilgilendirme yazımızı inceleyebilirsiniz.