Muafiyet Sınavı olarak da bilinen Hazırlık Atlama Sınavı üniversitelerin %30 ya da %100 İngilizce bölümleri için uygulanan bir sınavdır. Bu sınav ile birlikte öğrencilerin İngilizce lisans programlarında eğitim görebilmek için dil yetkinliği ölçülmekte ve gerekirse öğrencilere Hazırlık Sınıfı ya da Hazırlık Okulu adı altında 1 yıl veya yarım dönem şeklinde İngilizce eğitimi verilmektedir.
Hazırlık Atlama Sınavına katılım sağlamak zorunlu mudur?
Eğitim dili %30 ya da %100 İngilizce olan üniversite bölümleri için öğrencilerin Hazırlık Atlama Sınavına katılarak yeterlilik bilgilerini belgelemek zorunludur. Ancak öğrenciler dilerse bu sınava katılmayarak 1 sene boyunca hazırlık sınıfında eğitim görebilirler.
Yeterlilik, Muafiyet ya da Proficiency şeklinde adlandırılan Hazırlık Atlama Sınavı öğrencilerin dil yetkinliğini ve İngilizce pratiklerini birçok açıdan ölçmek ve değerlendirmek amacıyla tasarlanmış üniversiteler tarafından uygulanan sınavlardır.
Eğitim dili %30 ya da %100 İngilizce olan bölümler için Hazırlık Atlama Sınavına katılarak İngilizce yeterliliğini belgelemek zorunludur. Ancak Hazırlık okumak isteyen öğrenciler bu sınava katılmadan Hazırlık Sınıfı ile lisans eğitimine başlayabilmekte ve tam dönem ya da yarım dönem İngilizce eğitim alabilmektedir.
Hazırlık Atlama Sınavı yalnızca İngilizce eğitim veren bölümler için değil, farklı dilde eğitim veren lisans programları için de uygulanmaktadır.
Hazırlık Atlama (Muafiyet) Sınavı nasıl bir sınavdır?
Bu sınav zorunlu hazırlık yani dil eğitimi alacak öğrencilerin bu programdan muaf olabilmelerini sağlayan birkaç aşamalı bir sınav olmaktadır. Bazı üniversiteler bu sınavda konuşma, dinleme, okuma, yazma ve çoktan seçmeli olarak bölümler oluştururken bazı üniversiteler bu bölümlerden yalnızca birkaçını sınava dahil edebilmektedir.
Konu hakkında en sağlıklı bilgiyi üniversitenizin web sayfasından ya da öğrenci işlerinden edinebilirsiniz.
Hazırlık Atlama Sınavına Nasıl Çalışırım?
İngilizce yeterliliğinizi ölçen Hazırlık Atlama Sınavı lisans eğitimine başlayacağınız bölümüne geçiş yapabilmek adına girmeniz gereken bir sınavdır. Bu sınav İngilizceyi hangi seviyede ve ne kadar bildiğinizi test etmektedir.
Hazırlık Atlama Sınavının Bölümleri aşağıdaki gibidir;
- Okuma (Reading)
- Dinleme (Listening)
- Konuşma (Speaking)
- Yazma (Writing)
- Proficiency
Proficiency bölümü çoktan seçmeli soruları kapsamaktadır. Sınavın genel içeriği bu 4 beceriyi kapsasa da bazı üniversiteler bu becerilerden bir veya birkaçını sınava dahil etmeyebilir. Bu nedenle sınava girmeden önce üniversitenin daha önce uyguladığı sınavları inceleyerek ya da üniversitenizden bilgi alarak sınav içeriğine hakim olabilirsiniz.
Hazırlık Atlama Sınavı için çıkmış sorulara ya da örnek sınavlara ulaşabilir miyim?
Evet, üniversiteler kendi internet sitelerinde örnek sınavları ve çıkmış soruları paylaşabilmektedir. Bu şekilde önceki sınav sorularına ya da benzer sınav örneklerine erişim sağlayabilirsiniz.
Muafiyet sınavına çalışmaya başlamadan önce kazandığınız üniversitenin daha önce yapmış olduğu sınavları araştırmanız size oldukça fayda sağlayacaktır. Daha önce sorulmuş sorular üzerinden soru tiplerini incelemeniz ve soruların zorluk seviyesini belirlemeniz nasıl çalışma yapmanız gerektiğini konusunda sizlere yol gösterecektir. Bu araştırmadan sonra eksiklerinizi belirlemeniz önemli olacaktır.
Eğer Tense, Modal, Relative Clause, Noun Clause gibi konularda eksiklikleriniz var ise Grammar çalışmalarıyla hazırlanmaya başlamak uygun bir adım olacaktır. Düzgün, kurallı cümleler kurmak, etkili bir iletişim sağlamak, makale ya da essay yazmak için dil bilgisi kurallarına uymanız gerekecektir. Bu noktada dil bilgisi için Grammar kaynağı edinebilir ve eksikliklerinizi giderebilirsiniz.
Gireceğiniz sınav için ilk adım olan dil bilgisi çalışmalarını tamamladınız ancak kelime eksiğiniz olduğu için hala problem mi yaşıyorsunuz? Kesinlikle kelime çalışmaya özen göstermelisiniz. Bazı hazırlık atlama sınavlarında karşınıza test, boşluk doldurma, ya da cümle tamamlama olarak kelime bilginizi test eden soru tipleriyle karşılaşabilirsiniz.
Yaptığınız kelime çalışmaları tam bu noktada işinize daha çok yarayacaktır. Karşınıza çıkan, bilmediğiniz, ya da çalışma yaptığınız süre boyunca denk geldiğiniz kelimeleri bir deftere anlamları ile birlikte not alabilirsiniz. Not aldığınız bu kelimeleri düzenli aralıklarla tekrar etmeniz öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Kelime bilginiz arttıkça zihinsel sözlükçeniz de genişleyecek ve sınavda karşınıza çıkan cümleleri anlamak ve kelime sorularını çözmek sizin için kolaylaşacaktır.
Gireceğiniz sınavda Yazma (Writing) bölümü bulunuyorsa eğer bol bol İngilizce yazı yazmanız sizlere katkı sağlayacaktır. En yaygın yöntemlerden biri olan İngilizce günlük tutma ile ilk adımı atabilirsiniz. Yazı yazdıkça öğrendiğiniz kelimeleri ve dil bilgisini birleştirerek kazanımlarınızı pekiştirebilirsiniz.
Bir süre sonra günlük yazmak sizlere kolay geleceği için bu işlemi bir üst seviyeye çıkararak herhangi bir konu seçip bu konu hakkında hiçbir araştırma yapmadan yazma çalışmaları yapabilirsiniz. Çünkü sınavda Yazma bölümü varsa eğer sizlere araştırma süresi verilmeyecektir.
Tüm bunlara ek olarak okuduğunuzu anlayabilmeniz açısından bol bol makale ya da kısa parçalar okumak sınavda size oldukça fayda sağlayacaktır. Okuma çalışmalarıyla karşınıza gelecek soruların sizden ne istediğini anlayabilir ve sorulara vermeniz gereken yanıtları çözümleyebilirsiniz.
Kelime ve okuma çalışmaları konusunda Remzi Hoca; More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 kitaplarıyla sınava hazırlanan öğrencilere destek olmaktadır. Bu kitaplarda okuma parçaları ve sorular yer almakta, bu sorular ile birlikte öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır.
Ayrıca dinleme becerinizi de geliştirmek için Youtube üzerinden pek çok materyale erişim sağlayabilir, ya da Podcast dinleyerek çalışma yapabilirsiniz.
Hazırlık Atlama Sınavı tarihlerini nasıl öğrenebilirim?
Hazırlık Atlama Sınavı başvuru ve sınav tarihleri üniversitelerin akademik takvimlerinde açıklanmaktadır.
YDS ve YÖKDİL Puanlarıyla Hazırlık Atlanabileceğini Biliyor Muydunuz?
Bazı üniversiteler Muafiyet Sınavının yanı sıra YDS-YÖKDİL gibi dış yeterlilik adı verilen sınav puanlarıyla hazırlık atlama şartı bulundurabilirler. Başka bir deyişle YDS ya da YÖKDİL sınavlarından aldığınız puanı hazırlık atlama sınavına girmeden üniversitenize belgeleyebilir ve hazırlık eğitimini atlayarak lisans programına geçiş yapabilirsiniz.
Not: YDS-YÖKDİL gibi sınavlardan alınan puanlar Hazırlık Atlama Sınavı yerine her üniversite tarafından kabul edilmektedir şeklinde genelleme yapılamamaktadır. Sınavlara hazırlanmadan önce konu ile ilgili üniversitenizin öğrenci işlerinden kesinlikle bilgi almalısınız. Remzi Hoca bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.
YDS Puanı Hazırlık Atlama Sınavı Yerine Kullanılabilir Mi?
Üniversitelerden birkaçı kendi yaptıkları Hazırlık Atlama Sınavına ek olarak bazı merkezi yani ÖSYM tarafından hazırlanan sınav puanlarını veya dış yeterlilik sınav puanlarını da öğrencilerin hazırlık atlaması için kabul edebilmektedirler.
Bu üniversiteler muaf olma koşulları içerisinde YDS, TOEFL, CPE, PTE ya da TOEIC olarak sınav adı belirtebilmektedir. Eğer eğitime başlayacağınız üniversite hazırlık muafiyeti için YDS şartı belirtmişse YDS’den alacağınız puanı hazırlık atlama için kullanabilirsiniz.
Remzi Hoca İle YDS Hazırlık
Remzi Hoca YDS’ye girecek öğrenciler için farklı seviyelerde eğitim sunmaktadır. Eğer temel düzeyden çalışmalara başlıyorsanız, şöyle ki daha önce hiç sınava girmediyseniz, hiç eğitim almadıysanız, sınava girip 50 puan altında aldıysanız ya da Grammar konularında eksikleriniz varsa YDS Hazırlık grubu ile eğitime başlamanız en uygunu olacaktır.
Remzi Hoca YDS Hazırlık grubunda öncelikle temel ve ileri düzey konu anlatımıyla derse başlamaktadır. Sonrasında ise daha önce sınavda çıkmış soru tipleri ya da sınavda karşınıza gelebilecek soru tipleri üzerinden soru tipi incelemesi yapmaktadır. Tüm bu kısımlar tamamlandıktan sonra sizi sınava tam donanımlı bir şekilde hazırlamak için deneme çözümleri yapmaktadır.
Grammar konularında herhangi bir eksiği bulunmayan adaylar içinse en uygun eğitim YDS Deneme grubu ile eğitime başlamak doğru bir karar olacaktır. Bu eğitimin YDS Hazırlık eğitiminden farklı konu anlatımı bölümü bulunmamasıdır. Bu grupta Remzi Hoca çıkmış ya da çıkabilecek sorular üzerinden soru tipi incelemesi yapmakta ve ardından deneme çözümleri ile eğitimi tamamlamaktadır.
Hazırlık Atlama Sınavı İçin YÖKDİL Puanı kullanılabilir mi?
Kazandığınız üniversite Hazırlık Atlama Sınavı için muaf olma koşulları arasında YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) puanını da belirtiyorsa YÖKDİL sınavına girerek aldığınız puanı muafiyet için kullanabilirsiniz.
Ancak konu hakkında kesinlikle üniversitenizden bilgi almanız uygun olacaktır. Aksi takdirde YÖKDİL sınavına katılım sağlarsanız ve okulunuz bu puanı kabul etmez ise girdiğiniz sınava ek olarak Hazırlık Atlama Sınavına da girmeniz gerekecektir.
Remzi Hoca İle YÖKDİL Hazırlık
ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan YÖKDİL; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olarak 3 alana ayrılmaktadır. Bu sınava katılacak öğrenciler öncelikli olarak sınava gireceği alanı belirlemelidir. Çünkü bu sınavda alan bazlı sorular üzerinden öğrencilerin bilgisi test edilmektedir.
YÖKDİL Fen Hazırlık, YÖKDİL Sağlık Hazırlık ve YÖKDİL Sosyal Hazırlık eğitimleriyle Remzi Hoca, sınava girecek öğrencilere temelden bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim gruplarında ilk olarak öğrencilere temel ve ileri düzey olmak üzere Grammar eğitimi verilir. Ardından ise alan bazlı olarak soru tipi incelemesi yapılır ve sonrasında ise deneme çözümleri ile eğitim tamamlanmaktadır.
Ancak Grammar konu anlatımına ihtiyacı olmayan öğrenciler, YÖKDİL Fen Deneme, YÖKDİL Sağlık Deneme ya da YÖKDİL Sosyal Deneme grubu eğitimlerinden yararlanabilir. Bu eğitim gruplarında alan bazlı olarak daha önce sınavda adayların karşılaştığı ya da karşılaşabilecekleri soru tipleri üzerinden inceleme yapılmaktadır. Soru tipi incelemesi sona erdiğinde ise deneme çözümleri yapılmakta ve eğitim tamamlanmaktadır.
Tüm bu eğitimlere ek olarak Remzi Hoca çeviri eğitimleriyle de adaylara destek olmaktadır. Online Dersler başlığı altından tüm eğitimleri inceleyebilir, size uygun olan eğitime katılım sağlayarak sınava hazırlanabilirsiniz.
Sınavlardan aldığınız puanı üniversiteniz kabul ettiği sürece Hazırlık Atlama Sınavı yerine kullanabilir ve hazırlık atlayarak lisans programı ile üniversite hayatınıza başlayabilirsiniz.
Hazırlık Atlama Sınavı (Muafiyet) Hakkında En Çok Sorulan Sorular
Sınava girecek öğrencilerin Hazırlık Atlama Sınavı hakkında pek çok soruları bulunmaktadır. Bunlardan öne çıkanlara örnek vermek gerekirse;
İsteğe bağlı hazırlık nedir?
Eğitim dili %100 Türkçe olan lisans bölümlerde öğrenim görecek olan öğrencilerin katılım sağladığı zorunlu olmayan hazırlık eğitimi olmaktadır. Ancak bu eğitim bazı üniversitelerde yer almaktadır. Bu nedenle öncelikle üniversitenizde isteğe bağlı hazırlık programı bulunup bulunmadığını araştırmanız gereklidir.
Sınavdan kaç puan alırsam başarılı sayılayacağım?
Bazı üniversiteler geçme notunu 65 ve üzeri olarak belirlerken kimi üniversiteler bu notu 70 ve üzeri olarak belirtmektedir. Ancak konu hakkında net bilgi edinebilmek için üniversitenizden bilgi almanız daha uygun olacaktır.
Sınav sonucu ne zaman ve nasıl açıklanır?
Sınav sonuçları sınava girilen tarihten kısa bir süre sonra üniversitenize bağlı olan Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından internet sitesinden duyurulmaktadır.
Dış Yeterlilik Sınav sonuçları ne zaman ve hangi adrese gönderilmelidir?
Bu sınavların sonuç belgeleri üniversitelerin akademik takviminde belirlenen tarihlerde Yabancı Diller Bölümüne teslim edilmelidir.