Özel öğrencilik ; belli bir konuda kendini geliştirmek veya ileri bir tarihte başvuru şartları ile mülakatları başararak asil öğrenci olmaya hak kazanıldığı takdirde özel öğrenci iken alınan derslerin saydırılabilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Özel öğrencilik ile ilgili bilinmesi gereken hususlar ise şöyle ;
- İlgili enstitüye, akademik yılda derslerin başlamasıyla beraber başvuru yapılabilir.
- Özel Öğrenci başvurularında herhangi bir mülakat veya not ortalaması kriteri şartı aranmamaktadır.
- İlgili Enstitü, özel öğrenciyi ilgili anabilim dalının ‘’UYGUNDUR’’ görüşünü alarak Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile kabul eder.
- Özel Öğrenci kendi seçmiş olduğu dersler için kredi başı belli bir ücret öder. Örneğin, toplamda 8 kredilik iki ders için 100-150 TL aralığında bir harç ücreti ödeyebilir.
- Özel Öğrenci kendi seçeceği derslere, o programın asil öğrencileri ile beraber girer.
- Özel Öğrenciler dönem içerisinde diğer asil öğrenciler gibi sınavlara tabi tutulurlar. Sınavlarda başarı gösterdiği takdirde kendisine herhangi bir şekilde diploma veya dengi bir belge verilmez.
- Özel Öğrencilere, Öğrenci Belgesi veya Transkript belgesi verilmemektedir. Ancak, öğrencinin isteği üzerine almış olduğu derslerin not durumunu gösteren bir yazı verilebilir.
- Özel öğrencilik durumu sona erdikten sonra ilgili bölümde asil öğrenci olmak isteyenler, özel öğrenci olarak eğitim gördükleri enstitülerce aranan ALES puanı, mezuniyet notu, yabancı dil puanı ve mülakat aşamalarını geçerek asil öğrenci olmaya hak kazanabilirler. Kazandıktan sonra ise özel öğrenci iken almış ve başarılı olduğu dersleri dilekçe vererek o derslerden muaf olabilir.