Kelime pratikleri, İngilizce sınavlara hazırlık süreçlerinin önemli bir kısmını oluşturur. Kelime çalışmak, özellikle de geçmiş sınavlarda çıkmış kelimeleri kontrol etmek, adayları gerçek sınavlarda karşılaşabilecekleri kelimelere daha iyi hazırlar.
YDS çıkmış kelimelerle pratikler yaparak sınavlara hazırlanan bir aday, yoğun bir kelime yığınını öğrenmeye çalışarak yorulmaktansa, vaktini ve enerjisini daha etkili kullanarak karşılaşması muhtemel kelimeleri daha doğru ve hızlı bir şekilde öğrenebilir.
Alan bazlı kelime pratiklerinde bu daha da öne çıkmaktadır. Sosyal, Sağlık veya Fen branşlarından birini seçerek YÖKDİL’e girecek bir aday, YÖKDİL çıkmış kelimeler üzerine yapacağı çalışmalarda sınava gireceği alanı göz önünde bulundurarak daha detaylı ve kararlı bir yol izleyebilir.
Çıkmış kelime çalışmalarında geniş tarih aralıklarına yayılmış sınavlarda yer alan kelimeleri kontrol etmek de oldukça önemlidir. Örneğin; son yılların çıkmış kelimelerini öğrenmek de fayda sağlayacaktır ama son 30 yılın YDT çıkmış kelimelerine çalışmak YKSDİL’e hazırlanan adaylar için doğru cevap sayını artırma yolunda daha yararlı olabilmektedir.
ÖSYM Kelimeleri hazırlanırken de 1992-2022 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan tüm İngilizce sınavlarda sorulan 17.500 soru taranmıştır.
Tarama sonucundan elde edilen tüm kelimelerin kullanım sıklıkları analiz edilmiş ve listedeki sıralamaları da buna göre belirlenmiştir.
ÖSYM Kelimeleri'nde kelimenin kendisi, türü ve Türkçe karşılığı yer almaktadır. Birden fazla Türkçe anlamı olan kelimeler virgüllerle ayrılarak ifade edilmiştir. Kaynakta yer alan tüm kelimelerin Türkçe karşılıkları Rh+ Sözlük'ten derlenmiştir.
YDS, YÖKDİL ve YKSDİL sınavlarına hazırlıkta kelime bilginizi geliştirmek ve doğru sayınızı artırmak için hemen ÖSYM Kelimeleri'ni edinerek pratik yapmaya başlayabilirsiniz.
Kelime öğrenme çalışmalarınız, sınava hazırlık döneminizde en çok özen göstermeniz gereken ve en çok vakit ayırmanız gereken çalışma alanı olmalıdır. Birçok kişi bu süreçte büyük yanlışlar yaptığı için veya yeterli vakit ayırmadığı için kelime öğrenemediği sonucuna varıp kelime çalışmaları aksatmaktadır.
Bu defter kelime çalışmanızı düzenli yapmanızı sağlamak amacıyla verdiğimiz eğitimler ve elde ettiğimiz tecrübeler doğrultusunda hazırlanmıştır.
Kelime Defteri Nasıl Kullanılmalı?
• Kelime defterinize sadece anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazmalısınız.
• Kelimeleri türüyle birlikte (verb, noun ... ) yazmalısınız.
• Her gün son beş sayfayı tekrar edecek şekilde çalışmalısınız.
• Haftada bir gün deftere yazdığınız tüm kelimeleri tekrar etmelisiniz.
• Kelime defterini çalışırken kelimeleri ve Türkçelerini sesli şekilde tekrar etmelisiniz.
• Son 5 günün kelimelerini sesli şekilde tekrar ettikten sonra Türkçelerini bir kağıt parçasıyla kapatıp kelimenin anlamını öğrenip öğrenmediğinizi test etmelisiniz.
• Anlamını öğrendiğiniz kelimeler için satır sonunda bulunan kutuya✓ işareti koymalısınız.
• Normal kelimelerin yanı sıra preposition kalıpları ve collocation'ları da not almalısınız.
• Kelime ile ilgili bir gramer notu var ise onu da not almalısınız. Örneğin bir fiil "that SVO" alabiliyorsa bunu da not almalısınız.
Kelime Öğrenme Süreci
Kelimeleri öğrenmeye çalışırken "sorun" gibi görünen aslında sürecin normal bir parçası olan bazı durumlar vardır.
1) Okuduğunuz bir metindeki kelimeler başta size hiç tanıdık gelmez.
2) Kelimeler size tanıdık gelmeye başlar ama bir türlü Türkçe karşılığını hatırlayamazsınız.
3) Bir süre daha kelime çalıştıktan sonra kelimeyi çalıştığınızı çok net bir şekilde hatırlarsınız ama o kelimeyi bu sefer çok alakasız başka bir kelime ile karıştırabilirsiniz.
4) Kelime çalışmaya devam ettikçe çalıştığınız kelimelerin çoğunun anlamını artık hatırlayabiliyor olursunuz. Ancak yine de ısrarla karıştırdığınız kelimeler olacaktır. Bu kelimeleri de birkaç defa karşılaşınca artık karıştırmayacaksınız.
Yukarıda bahsettiklerimiz kelime çalışma sürecinin çok normal bir parçasıdır. Bu "sorun"ları yaşıyorsanız doğru yoldasınız. Sakın çalışmalarınızı gevşetmeyin.
Belirli bir sayıda kelime öğrendikten sonra artık düzenli olarak okuma yapmalısınız. Kelime öğrenmenin en etkili yolu okuma yapmaktır. Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri, preposition kalıplarını ve collocation'ları kelime defterinize not almalısınız ve onları düzenli olarak tekrar etmelisiniz.
Unutmayın ki: Kelime öğrenememek diye bir şey yoktur; yeterli ve doğru şekilde çalışmamak vardır.
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!