ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir önümüzdeki yıl yapılacak sınavları iyileştirme projelerini uygulamaya geçireceklerini belirtti.
Son 3 yılda önemli gelişmeler yaptıklarını anlatan Ali Demir 36 yıldır devam eden altyapı çalışmalarının 6114 sayılı yasa kapsamında tamamlandığını söyledi.2013 yılında toplam 45 sınav için 167 sınav merkezinde, 21 bin 328 binada, 296 bin 529 salonda, 5 milyon 936 bin 334 aday sınava alındı. Bu sınavlarda 893 bin 57 görevli kullanıldı. Toplam bin 100 ton sınav evrakı sınav merkezlerine gönderildi ve evrakları sınav sonrasında ÖSYM’ye geri getirildi” dedi.
Sınav öncesi,sınav anında ve sonrasında meydana gelen sorunların çözümlerine yönelik 'Sınav Günü Masası' gibi uygulamalarının geleceğini belirten Demir,“Aday El Rehberi’ dağıtımıyla ÖSYM aday ilişkisinin sağlıklı bir zemine oturtulması, sınav sonuçlarının 5-8 gün içinde açıklanması ile bir sonraki sınav için hazırlık sürecinin rahatlatılması, ‘Sonuç Doğrulama Sistemi’ ile sahte belge üretmenin önüne geçilmesi, ÖABT, VDK gibi ‘Alan Bazlı Sınavların’ yapılması, yeni sınav merkezlerinin açılması çalışmalarına aynı etkinlikle devam edeceğiz” dedi.
Tam donanımlı sınav binaları hizmete girecek.
“Açık Uçlu Sorularla Sınav Projesinde” ölçme kalitesinin artırılması, “Elektronik Sınav Projesi” ile hem daha güvenli hem de daha kısa sürelerde sınav yapılarak adaylar üzerindeki sınav stresinin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarını daha da artıracaklarını anlattı.Demir “Soru Bankası Projesi’ ile bilimsel denetimden geçmiş çok sayıda sınav sorusunun güvenliliğinin garanti altına alınması, ‘Ortak Aday Havuz Projesi’ ile adayların sınav başvurusunda kolaylık sağlanması ve sınav tarihçesinin sunulması gibi çalışmalar yapacağız. Hayata geçirilecek ‘Sınav Binaları Projesi’yle yüzde 100 konfor altında sınav yapmayı sağlayacak tam teşekküllü sınav binalarının oluşturulması için çalışmalar yürüteceğiz. Böylece sürdürülebilir sınav konforunu sağlayabilmeyi hedefliyoruz. ‘ÖSYM Kampüs Projesi’ ile de soru hazırlamadan sonuç açıklamaya, sınav evrakının basımından sınav sonrasında depolanıp saklanmasına kadar tüm süreçleri günümüz teknolojileriyle donatılmış halde yürütüldüğü entegre bir sınav yönetim merkezinin oluşturulmasını sağlayacağız.Bunlar projelerimizden sadece birkaçı. Bu projelerle sınav sisteminin ve kurumsal gelişmenin sürekliliğini sağlamayı hedefliyoruz. Tüm projelerini ve faaliyetlerin tamamını kendi öz kaynaklarımızla yürütüyoruz. Bu nedenle ÖSYM’nin 2014 yılı içerisinde herhangi bir kaynak sorunu yaşamasını beklemiyoruz. ÖSYM’nin şeffaf, adil, bilimsel, insan odaklı bir sınav sistemi oluşturma gayreti aynı kararlılıkla devam edecek” dedi.