PTE Academic (Pearson Test of English Academic), bilgisayar tabanlı bir İngilizce dil sınavı olup adayların dile yönelik dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerileri test edilmektedir.
PTE Academic (Pearson Test of English), global ölçekli bir eğitim kurumu olan Pearson tarafından, sınava giren adayların dört temel dil becerilerinin (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) değerlendirildiği, ulusal ve uluslararası alanlarda geçerliliği bulunan bilgisayar destekli bir İngilizce dil sınavıdır. PTE Academic, İngilizce dil yeterliliğini kısa sürede belgelendirmek ve sınav tarihleri açısından esnek bir sınav süreci geçirmek isteyenlerin özellikle tercih ettiği bir sınavdır.
Sınav süresi olarak 3 saatlik (180 dakika) bir zaman zarfının tanındığı PTE Academic’te adaylar sınav sorularını bir bilgisayar üzerinden mikrofon ve klavye kullanarak cevaplandırırlar. Sınavlar ise İstanbul, Ankara, Adana, Denizli ve Erzurum illerinde bulunan PTE Academic sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Adayların istedikleri tarihler doğrultusunda testlere başvuru yapabilmeleri için en az 72 saat öncesinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Sınav seanslarının kontenjanları bulunmakla birlikte kontenjanı dolmayan sınav seanslarına son 24 saate kadar başvuru yapılabilmektedir. Ayrıca, adaylar başvuru yapmak için PTE Academic’in resmi internet sitesi üzerinden öncelikle bir kullanıcı hesabı oluşturmalı, daha sonra da gerekli yönlendirmeleri takip ederek sınav başvurularını ve sınav ücretlerini ödemelidirler.
PTE Academic sınavında sonuçlar, sınav bitimini takip eden en geç 5 gün içerisinde adaylarla paylaşılmaktadır. Üniversitelerden kamu kurum ve kuruluşlarına kadar ulusal ve uluslararası birçok alanda kabul gören PTE Academic sınavından kazanılan puanların nerelerde kullanılabileceği ve hangi durumlarda geçerli olduğuyla ilgili aşağıda yer alan maddelerden bilgi edinebilirsiniz:
- ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen bir sınav olduğu için YDS ve YÖKDİL’in geçerli olduğu tüm alanlarda PTE Academic puanları da kullanılabilmektedir. Yani ülke sınırları içerisinde yer alan devlet ve özel üniversitelere bağlı tüm lisansüstü programlarda ve yatay geçiş başvurularında geçerliliği bulunmaktadır.
- Ayrıca, YDS ya da YÖKDİL puanlarının istendiği kamu kadrolarına yapılacak başvurularda da PTE Academic puanları kullanılabilmektedir.
- Yine ülke sınırları içerinde yer alan pek çok üniversitenin İngilizce hazırlık programlarının muafiyetinde de geçerliliği vardır.
- Kazanılan PTE Academic puanlarının pek çok yurtdışı lisansüstü eğitim programında da kullanabilmesi mümkündür.
- Son olarak, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yapılan göçmenlik ve vize başvurularında istenen İngilizce dil yeterliliği kapsamında da PTE Academic puanlarının geçerliliği bulunmaktadır.
PTE Academic puanlarının nerelerde geçerli olduğunu ve hem ulusal hem de uluslararası alanlarda hangi kurumların kabul ettiğini detaylı bir şekilde incelemek için PTE Academic Nerelerde Geçerlidir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sınav formatı ise PTE Academic’te 3 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar, Konuşma & Yazma, Okuma ve Dinleme şeklinde kurgulanmıştır. Bu bölümlerde ise adaylar kişisel tanıtım, makale yazma, paragraf sıralama, boşluk doldurma, sözlü metni özetleme ve söyleneni yazma gibi dilin 4 temel becerisi üzerinden (speaking, writing, reading, listening) yeterliliklerinin test edileceği birçok farklı soru tipiyle karşılaşmaktadırlar. Ayrıca, adayların gerçek hayatla bağlantılı İngilizce yeterlilikleri ölçüldüğü için sınav sorularında çeşitli grafikler ve çizimler de yer alabilmekle ve dinleme sorularında İngiliz ve Amerikan aksanının yanında ana dili İngilizce olmayan kişilerin aksanlarıyla da karşılaşılabilmektedir. (PTE Academic sınav formatına ve soru tiplerine yönelik ayrıntılı bilgi almak için PTE Academic'te Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.)
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!