Yükleniyor...
Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav Kaygısı Nedir?

Kaygı, bireyin herhangi bir uyaranla karşılaştığında yaşadığı fiziksel, zihinsel ve duygusal değişimlerdir.

#Bizden Haberler
0 3435
Kaygı bireylerde iki biçimde gözlenebilir. Birincisi sürekli kaygıdır, ikincisi de durumluluk kaygısıdır. Bu bireylerin özel durumları, tehlikeleri olarak yorumlaması sonucu oluşan durumluluk, kaygı ve bireyin içinde bulunduğu durumları genellikle stresli olarak algılama ya da yorumlama eğilimi sonucu oluşan sürekli kaygının bir başka biçimi olarak açıklanabilir. Kaygı olumsuz bir durum olarak görülse de organizmayı koruma işlevi ve tehlikelerden uzaklaştırma özelliği vardır. Sınav kaygısı, sınav öncesinde ve sınav sırasında ortaya çıkar. Sınav kaygısı, sınav sonucundaki olası başarısızlıkla ilgili olumsuz duygu, düşünce ve davranışlardır. Başka bir deyişle, sınav kaygısı bir sınav ya da değerlendirme durumunda ortaya çıkan, bireyin asıl başarısını göstermesini engelleyen, bireyde gerginliğe sebep veren hoş olmayan bir durumdur. Sınav kaygısı ile başarı arasında ters yönlü ilişki vardır. Yüksek derecede kaygı başarının düşmesine, orta şiddette kaygı ise başarıyı en yüksek seviyeye çıkarmaktadır. Kaygı düzeyinin çok düşük olması ya da hiç olmaması başarı düzeyinin düşmesine neden olur. Öğrencilerin sınav ile değerlendirilme durumlarında kaygı hissetmelerine ve düşük performans sergilemelerine neden olan sınav kaygısı öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz yönde etkileyen bir engeldir. Sınav kaygısı, kuruntu ve duyuşsallık olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Kuruntu bileşeni kişinin kendisiyle ilgili olumsuz değerlendirmelerini, başarısızlığın sonuçları ile ilgili durumları ve kişisel algılarıdır. Duyusallık bileşeni ise gerginliğin duyuşsal ve fizyolojik süreçlerle ilgilidir.


En Sık Karşılaştığımız Sınav Kaygısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı ile ilgili yapılan araştırmalar, bu kaygının genellikle başarısızlık korkusu, başkaları tarafından olumsuz değerlendirilme korkusu gibi etkenlerle bağlantılı olduğunu ileri sürer. Sınav kaygısının nedenleri arasında bazı düşünce hataları (aşırı genelleme, yaftalama, kişiselleştirme, felaket senaryosu haline getirme), arkadaşlarıyla ortamı, etkili çalışma yöntemlerinin bilinmemesi, plansız olma, amacın belirlenmemiş olması, kişilik özellikleri, öğrencinin ders başarısı durumu, mantığa uymayan inançlar, özgüven yetersizliği, iyi bir akademik başarı beklentisi, eğitim ortamındaki davranışları sınav kaygısının erken yaşlarda oluşmasına neden olan etkenler arasındadır. Sınav kaygısının psikolojik ve fiziksel tepkileri şöyle belirtilmektedir: Huzursuzluk, gerginlik, çevredeki uyarıcılardan kolay ve fazla etkilenmek, ürperti, hızlı nabız, hızlı nefes alıp verme, bunalma duygusu, avuç içlerinin terlemesi ve baş ağrısıdır.

Sınav Kaygısı Nasıl En Aza İndirgenir?

Sınav kaygısının azaltmanın bazı yolları vardır. Bu yollardan birisi nefes kontrolü ile bedenini kontörlü sağlanabilir. Stres ve kaygı kanın beden yüzeyinden çekilmesine ve vücut ıssının düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle doğru ve derin nefes almak damarların genişlemesini ve kanın vücudun tüm noktalarına ulaşmasını sağlar. Fiziksel egzersizler, örneğin spor yapmak sınav kaygısını azaltabilir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, öğrencinin sınav puanı ile kişilik değerinin arasında ilişkinin olduğu, ders çalışma stratejilerini bilmesi, öğrencilerde sınav kaygısını azaltabilir.

Eksiksiz Online YDS+YÖKDİL Hazırlık

YDS+YÖKDİL Hazırlık Grubuyla Hem YDS'ye Hem de YÖKDİL'e Eksiksiz Hazırlanın.

Eksiksiz Online YDS+YÖKDİL Hazırlık
05/04/2017 0 3435
Benzer Yazılar
Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış.
Bu gönderiye ilk yorum yapan siz olun.
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!