TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır.
TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı), Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde ve üniversitelere bağlı tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların yeterliliklerinin ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından değerlendirildiği ve ilgili kontenjanlara yönelik yerleştirme işlemlerinin yürütüldüğü bir sınavdır.
TUS’a giren adayların sınav sonuçlarına göre yerleştirme işlemlerinin yürütülebilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavı üzerinden yabancı dil yeterliliklerini belgelendirebilmeleri gerekmektedir. Bu noktada da adayların TUS özelinde YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL’e (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) yönelik belirlenen baraj puanlarını geçmeleri ya da ÖSYM tarafından bu baraj puanlarına denkliği bulunan uluslararası bir yabancı dil sınavından gereken puanı kazanmış olduklarını belgelendirmelidirler.
Daha önceleri İlkbahar ve Sonbahar olarak, günümüzde ise TUS 1. Dönem ve TUS 2. Dönem şeklinde yılda 2 defa düzenlenmeye devam eden TUS, Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri adında 2 ayrı testten oluşmaktadır. Bu testler aynı gün içerisinde biri öğleden önce diğeri öğleden sonra olacak şekilde düzenlenmekte ve her iki testte de 120 adet çoktan seçmeli soru bulunmaktadır. Adaylara testi tamamlamaları için verilen toplam süre de yine her iki test için 120 dakikadır (3 saat). (TUS sınav içeriği ile ilgili detaylı bilgi almak için TUS Sınav İçeriği Nasıldır? başlıklı yazımızı incelemenizi rica ederiz.)
TUS ile ilgili merak edilenler arasında genel bilgiler ve sınav içeriği kadar bu sınava kimlerin girdiği ya da TUS puanlarının nerelerde geçerli olduğu da merak edilmektedir. Bununla ilgili olarak da aşağıdaki maddelerde bilgi alabilirsiniz:
-Tabip ya da tıp dışı meslek mensubu olarak eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.
-Türk Soylu Yabancılar için Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu,
-Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.
-Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.
-Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olanlar TUS’a girebilmektedir.
TUS’a kimlerin girdiğiyle ilgili detaylı bilgi edinmek için TUS’a Kimler Girebilir? isimli yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Diğer yandan, geçmişten günümüze kadar düzenlenen tüm TUS sınavlarına yönelik tarihleri kronolojik olarak incelemek için TUS Tarihleri adlı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. ÖSYM tarafından her yeni yıla yönelik sınav tarihleri duyurulduğunda biz de ilgili sınav içeriklerimizde yer alan tarihleri güncellemekteyiz. Bu yüzden, TUS tarihleri yazımızı düzenlenmiş ve düzenlenecek olan tüm TUS tarihlerini takip edebilmeniz açısından sizlere kolaylık sağlamaktadır.
Ayrıca, tüm TUS sonuçları ve tarihleriyle ilgili detaylı bilgi edinmek için de yine periyodik olarak güncellenen TUS Sonuçları isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!