Yükleniyor...
ÜDS

ÜDS

Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) "Doçentlik Sınav Yönetmeliği" uyarınca doçent adaylarının girdiği merkezi bir sınavdı. Bu sınava doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adaylar da girdiler.

ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı), ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından en son 2012 yılında uygulanan, doçent adayları ile birlikte doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunacak adayların da girdiği bir yabancı dil sınavıydı. ÜDS puanları ayrıca yüksek lisans programlarında da geçerliliği olduğu için lisans programı mezunları, lisans son sınıf ve son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilmekteydi. Son kez 2012 sonbahar döneminde uygulanmakla birlikte yerini daha sonrasında YDS’ye bıraktı.


İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere senede 2 defa düzenlenen ÜDS’de adaylara toplamda 80 sorulmakta ve sınav süresi olarak da 3 saatlik (180 dakika) bir zaman dilimi tanınmaktaydı. Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 ayrı alandan birinin seçilerek girildiği ÜDS, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden uygulanmaktaydı. Ayrıca, daha önceden belirlenmiş bazı illerde sınava girilirdi. Bu iller ise Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeriyle birlikte Lefkoşa ve Bişkek (Kırgızistan) ile sınırlıydı.


Aslında, genel anlamda baktığımızda bazı ufak detaylar haricinde ÜDS, YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ile aynı formata sahipti. Gerek alan bazlı bir sınav olması gerekse de iki sınavın da ÖSYM tarafından uygulanması ve sınav içerik ve tarzlarının birbiri ile benzeşmesi, çok çok önceden ÜDS’ye hazırlanan birinin disiplinli bir şekilde eksiklerini gidereceği ve bol bol soru çözeceği, mevcut bilgi ve birikimini artıracak özenli bir çalışma programıyla YÖKDİL’de de başarılı olabilmesini mümkün kılmaktadır.


ÜDS, şu an her ne kadar uygulamadan kaldırılmış bir sınav olsa da akademik programlara ve kadrolara girmek isteyenler için ÖSYM tarafından YDS ve YÖKDİL düzenlenmeye devam etmektedir. Özellikle de YÖKDİL, yabancı dil sınavlarına kendi alanlarından girmek isteyen adaylar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Eğer siz de YÖKDİL’e girmek istiyor ve sınav hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) Nedir? başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.


Diğer yandan, birçok sınavda olduğu gibi ÖSYM’nin uyguladığı yabancı dil sınavlarında da kazanılan puanların belirli bir geçerlilik süreleri bulunmaktadır. Bu noktada da YÖKDİL puanlarının geçerlilik süresini öğrenmek için YÖKDİL Geçerlilik Süresi isimli yazımızı inceleyebilir, bu puanların tam olarak nerelerde kullanılabildiğiyle ilgili bilgi almak için de YÖKDİL Nerelerde Geçerlidir? içeriğimize göz atabilirsiniz.


Ayrıca, YÖKDİL gibi bir sınavda adaylar hedefledikleri puanlara ulaşabilmek için ciddi bir İngilizce bilgisine ve sınav deneyimine de ihtiyaç duyabilmektedir. Eğer siz de YÖKDİL’e hazırlanıyor ve sınavda çıkan soru tiplerini öğrenmek istiyorsanız YÖKDİL’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Yine sınavda karşılaşacağınız İngilizce gramer konularıyla ilgili YÖKDİL Gramer yazımızı, İngilizce kelimeler le ilgili bilgi almak için de YÖKDİL Kelimeleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!