Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, kısaca YDS, kamu personeli olup dil tazminatı almak ya da kamu kurumlarına, akademik kadrolara ve lisansüstü eğitim programlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların dil yeterliliklerini belgelendirmek için girdikleri bir yabancı dil sınavıdır. YDS gramer ve kelime bilgisinin yanında adayın yabancı dildeki okuma-anlama becerilerini de ölçen bir sınavdır. Adaylara sınav boyunca YDS gramer konuları üzerinden seçilen toplamda 80 soru sorulmakta ve bu soruları çözmeleri için de 3 saatlik (180 dakika) süre zarfı tanınmaktadır.
YDS’den aldıkları puanları 5 yıl süreyle kullanabilen adaylar bu puanları kamu, akademik kadro ve lisansüstü başvuruların yanında doçentlik ve sanatta yeterlilik başvurularında da değerlendirebilmektedirler. Ayrıca, TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ve DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı) yerleştirme işlemlerinde de YDS puanlarının geçerliliği bulunmaktadır.
Diğer yandan, YDS de çıkan gramer konuları hakkında bilgi sahibi olmak ya da YDS’ye olan hazırlık çalışmalarınızı İngilizce YDS gramer konuları üzerine kurgulamak sizlere sınavda büyük avantajlar sağlayabilmektedir. Çünkü sınava YDS konu başlıkları bilinerek girildiğinde adaylar hem sınav sürelerini daha etkili bir şekilde kullanabilmekte hem de hata yapma paylarını azaltabilmektedir. Bu da YDS’den olabildiğince yüksek puanlar almalarına yardımcı olmaktadır.
Peki YDS gramer konuları nelerdir? YDS de en çok çıkan gramer konuları sınav içeriğine nasıl dağılmaktadır? Biraz da bundan bahsedelim:
- YDS’de ilk 16 soru, vocabulary (kelime), preposition (edat), tense (yüklem), connectors (bağlaç), relative clauses (sıfat cümleciği), noun clauses (isim cümleciği) ve diğer YDS gramer soruları özelinde oluşmaktadır. Bu bölümde, vocabulary kısmından 1 noun (isim), 1 verb (fiil), 1 adjective (sıfat), 1 adverb (zarf), 2 phrasel verb (takım fiil) olmak üzere toplam 6 soru gelmektedir. Geriye kalan sorularda YDS gramer sorularının belirli bir sayısı olmamakla birlikte ağırlıklı olarak tense, connectors ve preposition sorulmaktadır.
- 10 adet YDS Cloze Test sorusu yer almaktadır. 2 paragraf için 5’er soru vardır.
- 10 tane YDS Cümle Tamamlama sorusu ile karşılaşırız.
- 6 adet YDS Çeviri Sorusu sorulmaktadır. 3 tanesi İngilizce’den Türkçe’ye diğer 3’ü ise Türkçe’den İngilizce’ye çeviri bilgisini ölçmektedir.
- Toplam 20 soru için 5 paragraf yer almakta ve her paragrafta 4 soru sorulmaktadır.
- 5 YDS Diyalog Tamamlama sorulmaktadır.
- 4 YDS Eş Anlamlı Cümle sorusu gelmektedir.
- 4 adet YDS Paragraf Tamamlama sorusu çözmemiz istenir.
- Son olarak 5 tane YDS İlgisiz Cümle sorusu adaylara sorulmaktadır.
İngilizce YDS gramer üzerine yapacağınız çalışmalar ve öğreneceğiniz YDS gramer ipuçları ile ilk 16 soru kısmına hem de diğer YDS soru tipleri üzerine yoğun pratikler yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü kolay gibi görünse de adayların en çok hata yaptığı kısımlardan biri ilk 16 soru kısmıdır. Ayrıca, zaman zaman çeldirici sorularla karşılaştığımızda bu bölümde gereğinden fazla zaman harcayabiliyoruz. Bu da dolaylı yoldan diğer sorulara ayırdığımız vakti ve sınav sonucumuzu etkileyebilmektedir.
Hem ilk 16 soru kısmında hem de sınavın tamamında güzel bir performans çıkarabilmek için YDS gramer konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olmamız büyük önem taşımaktadır. Bunun için nereden başlayacağını bilmeyen adaylarımıza yardımcı olmak adına YDS Gramer Konuları Listesi hazırladık. Bu listede yer alan İngilizce gramer konularını detaylıca öğrenerek alacağınız YDS puanı artırabilirsiniz.
YDS Gramer Konuları
1. Tense
a. Present Continuous
b. Simple Past
c. Past Continuous
d. Present Perfect
e. Present Perfect Continuous
f. Past Perfect
g. Past Perfect Continuous
h. Simple Future
i. Future Continuous
2. Modal
a. Modal 1
i. Modals & Polite Requests
ii. Necessity Prohibition
b. Modal 2
i. Advisability
ii. Expectations Abilities
iii. Suggestions
c. Modals 3
i. Degrees of Certainty
ii. Preference
iii. Past Habits
3. Conditionals (Koşul Cümleleri)
4. Gerund & Infinitive (Fiilimsi)
5. Active & Passive (Etken & Edilgen)
6. Preposition
a. Preposition 1
i. Time
ii. Place
b. Preposition 2
i. Combinations
ii. Preposition + Noun
iii. Preposition + Adjective
7. Phrasal Verb
8. Quantifiers (Miktar Bildiren İfadeler)
a. Quantifiers 1
i. Any, Many, Much, Some, A lot of, Lots of, No
ii. A Few, Few, A Little, Little
iii. Most, Several, Plenty of, Enough
b. Quantifiers 2
i. All, Whole, None, Half
ii. Both, Either, Neither
iii. One, Each, Every
iv. Other Expressions
9. Pronouns (Zamirler)
10. Adjective & Adverb (Sıfat & Zarf)
11. Comparative & Superlative (Karşılaştırma)
12. Connectors (Bağlaçlar)
13. Noun Clause (İsim Cümlecikleri)
14. Relative Clause (Sıfat Cümlecikleri)
15. Reduction (Kısaltma)
16. Dummy it