Yükleniyor...
YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı)

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı)

YDS, ÖSYM tarafından yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personellerinin ve kamu kuruluşlarına yerleşmek isteyen kişilerin yabancı dil bilgisi seviyelerini belirlemek için uygulanmaktadır.

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), dil tazminatı almak isteyen kamu görevlileriyle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak isteyenlerin ya da yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik gibi lisansüstü programlara ve akademik kadrolara başvuruda bulunacakların, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından dil yeterliliklerinin test edildiği bir yabancı dil sınavıdır.


İstisnalar haricinde İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa düzenlenmekte olan YDS’de adaylara girdikleri yabancı dil testinden toplamda 80 sorulmakta ve bu soruları çözebilmeleri için de 180 dakikalık (3 saat) bir süre zarfı tanınmaktadır. Adayların puanları ise sınav tarihini takip eden birkaç haftalık süre içerisinde açıklanmakta ve kazandıkları puanları sınav tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ilgili kurumlara ve kadrolara yapacakları atamalarda kullanabilmektedirler. (Yıllara Göre YDS Geçerlilik Süresi başlıklı yazımızdan YDS puanınızın en son hangi tarihe kadar geçerli olduğunu öğrenebilirsiniz.)


YDS, daha önceden KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınav) ismiyle düzenlenirken ilk defa 2013 yılında YDS adı altında yeni bir formatta karşımıza çıkmış ve uzun yıllardan bu yana da bu isimle uygulanmaya devam etmiştir. 2013’ten bu yana düzenlenen tüm YDS başvuru, sınav ve sonuç tarihlerini detaylı bir şekilde görüntülemek için YDS Tarihleri isimli yazımızı ziyaret edebilirsiniz.


YDS, gerek kamu veya akademik kadrolara atanmalarında gerekse de bu kadrolar çerçevesinde alacakları dil tazminatı, sertifika vb. yeterliliklerde milyonlarca aday için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çünkü hem geniş bir dil sınavı yelpazesine (Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Ukraynaca) sahip olmasından dolayı çok fazla aday tarafından başvuru almakta hem de uzun yıllardan bu yana uygulanan oturmuş bir sınav sisteminin yanında ulusal sınırları da aşan kapsamlı bir alanda geçerliliği bulunmaktadır.


Peki, YDS’ye kimler girebilmekte? Kazanılan puanlar hangi alanlarda kullanılabilmektedir? Aşağıdaki maddelerle özetlemek mümkündür;


- Öğrenciler ve mezunlar tarafından lisansüstü programlara ve akademik kadrolara yapılacak başvurularda,


- Halihazırda akademik bir kurumda görev yapan akademisyenlerin yabancı dil yeterliliklerini belgelendirme süreçlerinde,


- Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeylerini belgelendirmeleri istendiğinde,


- Kamu personellerinin yabancı dil tazminatı başvuru süreçlerinde,


- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) kapsamında yapılacak değerlendirmelerde,


- Son olarak, adayların yukarıdaki amaçlar haricinde sadece yabancı dil düzeylerini belirlemeye yönelik kişisel hedeflerinde kullanılabilmektedir.


YDS puanlarının geçerli olduğu alanlarla ilgili detaylı bilgi almak için YDS Nerelerde Geçerlidir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.


Diğer yandan, daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi YDS uzun yıllardan bu yana uygulanmasından ve sınav yapısı olarak ciddi bir ağırlığa sahip olmasından dolayı adaylar, ister bireysel olsun isterse de profesyonel bir destek alsınlar sınav hazırlık süreçlerini olabildiğince yoğun geçirmekte, önemli bir zaman zarfını ve emeği bu sınava adapte etmektedirler. Çünkü YDS’de çıkan soru tipleri ve konu dağılımı geniş bir çerçeveye sahiptir. Bundan dolayı da adaylar sınavdan olabildiğince yüksek puanlar alabilmek için yoğun bir YDS hazırlık süreci geçirmektedirler.


Genel anlamda YDS, İngilizce okuma, anlama, gramer ve kelime bilgisini ölçen bir sınav formatına ve sorulara sahiptir. Sınava giren adayların karşılaşacağı soru tipleri ise sırası ile aşağıdaki şekildedir:


- YDS İlk 16 soru, vocabulary (kelime), preposition (edat), tense (yüklem), connectors (bağlaç), relative clauses (sıfat cümleciği), noun clauses (isim cümleciği) ve diğer gramer soruları özelinde oluşmaktadır. Bu bölümde, vocabulary kısmından 1 noun (isim), 1 verb (fiil), 1 adjective (sıfat), 1 adverb (zarf), 2 phrasel verb (takım fiil) olmak üzere toplam 6 soru gelmektedir. Geriye kalan sorularda gramer sorularının belirli bir sayısı olmamakla birlikte ağırlıklı olarak tense, connectors ve preposition sorulmaktadır.


- 10 adet YDS Cloze Test sorusu yer almaktadır. 2 paragraf için 5’er soru vardır.


- 10 tane YDS Cümle Tamamlama sorusu sorulmaktadır.


- 6 adet YDS Çeviri Sorusu sorulmaktadır. 3 tanesi İngilizceden Türkçeye, 3 tanesi ise Türkçeden İngilizceye çeviri bilgisini ölçmektedir.


- Toplam 20 soru için 5 paragraf yer almakta ve her paragrafta 4 soru sorulmaktadır.


- 5 YDS Diyalog Tamamlama sorulmaktadır.


- 4 YDS Eş Anlamlı Cümle sorusu gelmektedir.


- 4 adet YDS Paragraf Tamamlama sorusu çözmemiz istenir.


- Son olarak da 5 tane YDS İlgisiz Cümle sorusu adaylara sorulmaktadır.


YDS’de çıkan soru tipleri üzerine detaylı bilgi almak isterseniz YDS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca, sınavda karşılaşacağınız gramer konuları hakkında fikir sahibi olmak için YDS Gramer haberimizi, yine sınavda çıkacak kelimeler üzerine önemli ipuçlarını ve çalışma yöntemlerini öğrenmek için de YDS Kelimeleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.


YDS’de başarı ise her bir adaya ve adayın sahip olduğu İngilizce ve sınav tecrübesine göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle sıfırdan başlayan ya da daha öncesinden İngilizce bilgisi olan ama tekrara ihtiyaç duyan veya sınava girmiş ancak düşük puanlar almış katılımcılarımız için YDS hazırlık süreci yoğun bir özveriyi ve çalışma disiplinini beraberinde getirmektedir. Yine İngilizce bilen, sınava daha önceden girmiş, belirli bir tecrübeye sahip adaylar da bol soru ve deneme çözümleri ile birlikte mevcut bilgilerini ve deneyimlerini pekiştirecek çalışmalara ihtiyaç duyabilmektedir. Bu noktada da adayların hem konu eksiklerini kapatacak hem de ihtiyaç duyacağı soru ve sınav deneyimi kazandıracak online YDS eğitimleri alınacak puanlar üzerinde büyük farklılıklar yaratabilmektedir. www.remzihoca.com platformunda verilen online YDS eğitimleri de dilediğiniz yerden, istediğiniz zaman bağlanarak kesintisiz bir sınav hazırlık deneyimi sunmaktadır. Ayrıca, YDS’ye girmeyi planlıyor ancak nereden başlayacağınız bilmiyorsanız YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım? isimli yazımızı inceleyerek YDS’ye yönelik aklınızdaki soru işaretlerini cevaplandırabilirsiniz.

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı)  İle İlgili Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!