Genel olarak çalıştıkları kurumdan yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personellerinin ve lisansüstü eğitime ya da akademik kadrolara başvuracakların girdiği YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen, adayların dil yeterliliklerini belgelendirmeleri aşamalarında teste tabi tutuldukları yabancı dil sınavıdır.
Hem uzun yıllardan bu yana uygulanması hem de belirli bir gramer ve soru tipi formatına sahip olmasından dolayı zaman içerisinde çeşitli YDS stratejileri ortaya çıkmıştır. Adaylar da hedefledikleri YDS puanlarına ulaşabilmek için hazırlık süreçlerine ek olarak bu YDS sınav stratejileri üzerinden de çeşitli pratikler gerçekleştirmektedirler.
80 sorunun sorulduğu ve bu soruların çözümü için de 180 dakikalık (3 saat) bir süre zarfının tanındığı YDS’de adayların sınavla ilgili belirli bir bilgi ve tecrübeye sahip olmasının alacakları puan üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Sınav stratejileri ve test çözme teknikleri YDS gibi sınavlarda adayların bu yönde ihtiyaç duyduğu teorik bilgiye onlara sağlamakla birlikte, kelime ezberleme, okuma pratikleri, soru ve deneme çözümleri gibi diğer YDS sınavı stratejileri de yine adaylara hedeflerine giden yolda verimli bir YDS hazırlık süreci geçirmelerinde onlara yardımcı olan temel aktivitelerdendir.
Peki, sınav stratejileri YDS için kaça ayrılmaktadır? Bunlar nelerdir? Her strateji uygulanmalı mıdır?
Açıkçası, YDS çalışma stratejileri adayın seviyesine, sınava kalan süreye vb. faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca, sınava yönelik spesifik stratejilerin ya da çalışma tekniklerinin yanında sınavlar için geçerli olan genel çalışma stratejileri de YDS’de adaylar için etkili sonuçlar verebilmektedir. Ancak, çalışma stratejileri belirli bir sınıra indirgenemeyeceği gibi adayın kendi hazırlık sürecinde, kendi çalışma prensiplerine uygun stratejileri denemesi ve etkili olduğunu düşündüğü yöntemlerle (mümkünsü profesyonel bir YDS eğitim danışmanından da destek alarak) ilerlemesi uygun olmaktadır.
Bu yüzden, sınav stratejilerini belirli bir kalıba sokamamaktayız. Fakat bazı YDS çalışma stratejileri hemen hemen tüm adaylar için etkili olmakla birlikte, seviyesi ne olursa olsun adaylara her daim katkı sağlayan, sadece YDS için değil genel İngilizce öğreniminde de onlara yardımcı olan stratejilerdir. Gelin bunlara bir göz atalım:
YDS Kelime Pratikleri
Kelime öğrenme üzerine yapılacak tüm çalışmalar adayları YDS hazırlıkta her daim olumlu yönde destekleyecek niteliktedir. Çünkü okuma-anlama bilgisinin yoğunluklu olarak ölçüldüğü YDS’de adaylar ne kadar fazla kelime bilirlerse karşılaştıkları sorulardaki metinleri de o kadar iyi anlayacak ve doğal olarak da doğru cevaba ulaşma ihtimalleri daha da kesinleşecektir.
YANLIŞ
Kelime çalışmalarına yoğunlaşmak YDS’de daha yüksek puanlar getirmektedir.
DOĞRU
Sadece kelime çalışmaları yüksek puanlar için yeterli olmayabilir. Yanında bol bol gramer, okuma ve soru çözüm pratikleriyle birlikte genel tekrarlar yapılmalıdır.
YDS kelime ezberleme stratejileri de bu yönde yapılacak kelime öğrenme pratiklerini kapsamaktadır. Adayların kendileri için bir YDS Kelime Defteri oluşturarak bu deftere not ettikleri kelimeleri günlük ve haftalık olarak tekrar etmesi ya da kelime kartları vb. diğer yöntemlerden faydalanmaları bilinen en temel kelime öğrenme pratiklerindendir.
YDS'de En Çok Çıkan FiillerYDS'de En Çok Çıkan İsimlerYDS'de En Çok Çıkan SıfatlarYDS'de En Çok Çıkan ZarflarYDS'de En Çok Çıkan Phrasal VerblerYDS'de En Çok Çıkan PrepositionlarYDS'de En Çok Çıkan Bağlaçlar
Ayrıca, teknolojinin büyük bir yer kapladığı günümüzde akıllı telefonlarımızdan erişebileceğimiz kelime uygulamaları ve İngilizce sözlükler de hem her daim ulaşılabilir olması hem de pratiklik açısından birçok aday tarafından yoğunlukla tercih edilmektedir. Siz de çalışma disiplininize ve seviyenize uygun kelime pratiklerinden birini düzenli periyotlarla gerçekleştirerek kısa sürede İngilizce kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.
Dilerseniz bu pratiklerinizde YDS ve YÖKDİL gibi İngilizce sınavlara hazırlanan adaylar için hazırladığımız İngilizce sınav sözlüğü Rh+ Sözlük’ten de faydalanabilirsiniz. Rh+ Sözlük ile kelimeleri sadece anlamlarıyla değil eş anlam, collocation ve preposition kullanımlarıyla örnek cümleler üzerinden inceleyerek de öğrenebilirsiniz.
Rh+ Sözlük İndirme Bağlantıları
iOS App StoreAndroid Google Play Store
ÖNEMLİ
YDS Kelimeleri başlıklı yazımızdan YDS hazırlıkta kelime stratejileri üzerine detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
YDS Okuma Aktiviteleri
Okuma pratikleri de adayların YDS’deki başarılarını yakından etkileyen önemli faktörlerdendir. Daha önce de belirttiğimiz gibi YDS yoğunluklu olarak okuma-anlama becerisinin test edildiği bir sınav olduğu için okuma aktiviteleri de adaylara hem sınavlardaki metinler, cümle yapıları ve kelimeler üzerinde aşinalık kazandırmakta hem de bu aşinalık üzerinden sınavda karşılaşılan soruları ve metinleri çok daha hızlı bir kavrama yetisi kazandırmaktadır. Bu yüzden, kelime öğrenme ve çeviri çalışmalarının da yer alacağı zengin okuma parçaları üzerinden yapacağınız tüm çalışmalar sizlere gerçek sınavda önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Sınava hazırlıkta temel, orta ve ileri düzey metinlerle okuma pratikleri yapmaya ihtiyaç duyuyorsanız www.remzihoca.com tarafından hazırlanan More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 YDS okuma kitaplarından faydalanabilirsiniz. Aşağıdaki butonlardan kitaplar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
More Than Reading 1 More Than Reading 2
YDS Soru Çözümleri
YDS sınav stratejileri gramer konu anlatımı çalışmaları ile birlikte adayların yapacağı tüm soru çözüm çalışmaları öğrenilenlerin tekrar edilerek sınav deneyiminin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Yine sınavda karşılaşacak soru tipleri hakkında bilgi sahibi olunması ve YDS müfredatında hangi konuların yer aldığını bilmek de adaylara avantaj sağlayabilmektedir. Çünkü adaylar bu detaylar hakkında bilgi sahibi olarak sınava girdiklerinde hem daha motive ve rahat bir sınav süreci geçirmekte hem de hedeflerine daha da çok yaklaşabilmektedirler.
ÖNEMLİ
YDS’de çıkan soru tiplerini öğrenmek için YDS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. YDS’de sorulan gramer konularını öğrenmek için de YDS Gramer başlıklı yazımızı kontrol edebilirsiniz.
Diğer yandan, YDS’ye hazırlanan adaylar az önce bahsettiğimiz çalışmaların yanında kendilerine YDS soru tipleri genel stratejiler ile ilgili bilgi verici kaynaklardan da faydalanmaktadırlar. Çünkü bu kaynaklar üzerinden adaylar YDS bağlaç stratejileri, YDS cümle tamamlama stratejileri, YDS paragraf stratejileri ve YDS tense soruları stratejileri gibi sınava yönelik önemli detayları öğrenebilmekte ve bu detaylara yönelik pratikler yapabilmektedirler.
Sadece bu sorular üzerinden bol soru ve deneme çözümleri gerçekleştirseler dahi adaylar soru tiplerinin yapıları hakkında deneyim kazandıkları için başlarda zor olsa da ilerleyen safhalarda bu soruları hızlı ve doğru cevaplama noktasında önemli derecede yol katedebilmektedirler.
Siz de soru çözüm çalışmalarınızda yararlanacağınız, öğrendiğiniz stratejileri özgün sorular üzerinde deneyimleyeceğiniz online açıklamalı cevap anahtarlarına sahip YDS Deneme Sınavları kitabımızı sınav hazırlık sürecinize dahil ederek YDS hazırlık sürecinizi daha da yoğunlaştırabilirsiniz. Aşağıdaki butondan deneme kitabımız hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Ayrıca, aşağıda yer alan butonlardan da ücretsiz YDS soru tipi kaynaklarımızı indirip çalışarak sınavda karşılaşacağınız soru tiplerini daha yakından tanıyabilirsiniz.
YDS Cloze Test Soru Tipi YDS Bağlaç Soru Tipi YDS Diyalog Tamamlama Soru Tipi YDS İlgisiz Cümle Soru Tipi YDS Relative Clause Soru Tipi YDS Paragraf Tamamlama Soru Tipi YDS Phrasal Verb Soru Tipi YDS Preposition Soru Tipi YDS Paragraf Soru Tipi YDS Eş Anlamlı Cümle Soru Tipi YDS Cümle Tamamlama Soru Tipi YDS Tense Soru Tipi YDS Verbal Soru Tipi YDS Kelime Soru Tipi YDS Noun Clause Soru Tipi YDS Ceviri Soru Tipi YDS Koşul Cümleleri Soru Tipi YDS Other Grammar Soru Tipi