YDS’ye kaç kez girebilirim?
YDS, yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu çalışanları, kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak için isteyenlerin yanı sıra yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik gibi lisans üstü programlara girmek isteyenlerin başvuruda bulundukları bir yabancı dil sınavıdır.
2019 yılında itibaren, ilkbahar, sonbahar ve kış dönemlerinde yılda 3 defa düzenlenmeye başlanan YDS toplamda 80 sorudan oluşmakta ve 180 dakika cevaplama süresi bulunmaktadır.
Adayların puanları ise sınav tarihini takip eden birkaç haftalık süre içerisinde açıklanmakta ve kazandıkları puanları sınav tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ilgili kurumlara ve kadrolara yapacakları atamalarda kullanabilmektedirler.
Yıllara Göre YDS Geçerlilik Süresi başlıklı yazımızdan YDS puanınızın en son hangi tarihe kadar geçerli olduğunu öğrenebilirsiniz.
YDS’ye kimler girebilir?
- Öğrenciler ve mezunlar tarafından lisansüstü programlara ve akademik kadrolara yapılacak başvurularda,
- Halihazırda akademik bir kurumda görev yapan akademisyenlerin yabancı dil yeterliliklerini belgelendirme süreçlerinde,
- Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeylerini belgelendirmeleri istendiğinde,
- Kamu personellerinin yabancı dil tazminatı başvuru süreçlerinde,
- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) kapsamında yapılacak değerlendirmelerde,
- Son olarak, adayların yukarıdaki amaçlar haricinde sadece yabancı dil düzeylerini belirlemeye yönelik kişisel hedeflerinde kullanılabilmektedir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz adaylar hangi amaçla olursa olsun diledikleri YDS’ye hiçbir kısıtlama olmadan girebilirler. Bunun yanı sıra girdikleri son sınav puanı değil 5 yıl içerisinde girmiş oldukları en yüksek puanlı YDS puanını kullanabilirler.
eYDS’ye kaç kez girebilirim?
eYDS, YDS’nin elektronik ortamda gerçekleştirildiği ve YDS’de olduğu gibi kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyenlerin ya da kamu kadrolarına başvuracakların yanı sıra yüksek lisans ve doktora yapanların dil seviyelerini belirlediği bir yabancı dil sınavıdır.
eYDS’nin YDS’den farklılaşan en belirgin özelliği elektronik ortamda uygulanmasıdır. Bunun haricinde, ufak tefek farklılıklar bulunmakla birlikte diğer her şey YDS ile aynıdır. eYDS, YDS’de olduğu gibi 80 sorudan oluşmakta ve çözmek 180 dakikalık bir zaman zarfı bulunmaktadır. eYDS, YDS gibi tüm illerde değil İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde belirli kontenjan dahilinde düzenlenmektedir.
e-YDS ve YDS arasındaki Farklar Nelerdir? başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Yılda 3 kez gerçekleştirilen YDS’ye alternatif olan ve yılda 10 adet İngilizce olarak gerçekleştirilen Elektronik Yabancı Dil Sınavı için 2017 yılından önce gerçekleştirilen yıllarda e-YDS 'ye girdikten sonra bir diğerine girebilmek için 3 ay bekleme kuralı ÖSYM başkanlığı tarafından alınan 26.10.2017 tarihli kararla kaldırılmıştır.
2018 yılı Mayıs ayında yayınlanan 2017 e-YDS İngilizce Değerlendirme Raporu'nda da belirtildiği üzere " Bu düzenleme ile adaylar, farklı dönemlerde yapılan e-YDS uygulamalarına herhangi bir süre sınırı olmaksızın katılabilmektedir." şeklinde ifade edilmektedir. 2019 yılı itibariyle ÖSYM tarafından bu konu hakkında yeni bir karar alınmamış olup 26.10.2017 tarihli karar geçerlidir.
Sonuç olarak adaylar hiçbir süre sınırı olmadan eYDS’ye diledikleri kadar girebilirler.
ÖSYM 2017 e-YDS İngilizce Değerlendirme Raporu