ALES sınavından alınan puana göre en yüksek adaydan başlanarak kontenjan sayısının en fazla 3 katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip diğer adaylar da sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.
Sözlü sınava çağrılan adaylar:
1) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),
2) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),
3) İletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),
4) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),
5) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan),değerlendirmeye tabi tutulurlar.
Sözlü sınava giren adaylar, sınav kUrulu üyelerinden 100 üzerinden puan alır ve bu puanların aritmetik ortalaması alınarak asil puanlarına ulaşılır.
YLSY puanına ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ve akademik notun %20'si alınarak yerleştirme puanı hesaplanır.
En yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısı kadar ve en az 70 alan adaylar resmi-burslu öğrenci olabilirler.Puan eşitliği olması halende yabancı dil puanı daha yüksek olan öğrenci önceliklidir.
Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu seçilirken: Bakanlık personeli, öğretim elemanları ve Bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından kurul oluşturulur. Bakanlık bir başkan ve iki asıl üye seçerek ve asıl üye sayısı kadar yedek üyeler atar. Asıl üyelerin katılamadığı durumlarda yedek üyeler komisyonda bulunurlar.Bakanlık, gerekli durumlarda uygun görülen yerlerde birden fazla komisyon kurabilir.