IELTS (International English Language Testing System), başvuran adayların İngilizce yeterliliklerinin dünya çapında kabul edilmiş standartlar çerçevesinde ölçümlendiği bir dil sınavıdır.
Uluslararası İngilizce Dil Testi (IELTS) farklı ana dili olan insanların, ana dili İngilizce olan (Avustralya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Yeni Zelanda gibi) ülkelerde yaşamasına, çalışmasına ve eğitim almasına yardımcı olan bir sınavdır. Sınav ülkemizde İngiltere merkezli British Council ve Avustralya merkezli IDP Turkey resmi kurumlarınca gerçekleştirilmektedir.
Sınavda okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileriniz değerlendirmeye alınmaktadır. IELTS puanlaması 1-9 arası bir ölçekte yapılmaktadır. Sınav süresi yaklaşık 3 saat civarındadır. Sınavdan ne kadar yüksek puan alırsanız bu sizin o kadar iyi bir İngilizce anlama ve iletişim beceriniz olduğunu gösterecektir. Böylece IELTS ile dünyada en çok konuşulan üçüncü dil olan İngilizce’nin ana dil olduğu ülkelerdeki göçmenlik kurumları, üniversiteler ya da yurt dışında başvurduğunuz şirketlerin talep ettiği dil seviyesini sağlamış olursunuz. Bunun yanında her kurumun talep ettiği IELTS puanı aralığı birbirinden farklı olacaktır.
IELTS klasik veya bilgisayar üzerinden uygulanabilmektedir. Başvuru esnasında hangi yöntemle sınava gireceğinizi seçmelisiniz. Sınav içeriğini oluşturan dört aşamadan okuma, yazma, dinleme aynı gün uygulanır, konuşma ise farklı bir günde yapılır. Ülkemizde İstanbul İzmir, Ankara, Bursa, Adana ve Antalya olmak üzere 6 farklı ilde uygulanmaktadır. On günde bir düzenlenen IELTS’in kontenjan sınırı bulunmaktadır ve bu nedenle başvurular yaklaşık 1 ay önceden yapılmalıdır. Bilgisayar üzerinden sınava girmeyi tercih edenler için 2 günde bir düzenlenen IELTS’e katılmaları daha kolaydır. Sınav içerik olarak akademik ve genel olmak üzere iki türe ayrılır. Her iki türde de konuşma ve dinleme testleri aynı iken yazma ve okuma farklılık göstermektedir.
Aşağıda IELTS sınavı hangi aşamalardan oluşur ve bu aşamaların her birinde nasıl bir süreçle karşılayacağınızı inceleyebilirsiniz.
IELTS Okuma Testi: Sınava girenlerin karşısına 3 okuma parçası gelmektedir. Okuma parçalarının konusu daha çok alanında uzman olmayan kişilere uygun bir şekilde dergi, gazete, kitap veya online içeriklerden hazırlanmıştır. Zorluk derecesi olarak lisans veya lisansüstü eğitim alanlara uygundur. Toplamda 40 soru sorulmaktadır ve tanınan süre ise 60 dakikadır (1 saat).
IELTS Yazma Testi: Bu aşamada iki adet yazma görevi verilir ve her iki görevinde tamamlanması istenir. İlk görevde grafik, tablo ve çizelge gibi görselleri kendi cümlelerinizle betimlemeniz gerekmektedir. Burada en az 20 dakikada 150 kelime yazmalısınız. İkinci görevde ise bir problem veya bakış açısı üzerinden konuyu tartışmanız istenir. Burada da 40 dakika sürede 250 kelime yazmalısınız.
IELTS Dinleme Testi: Adaylar, sınav görevlisi tarafından oynatılan ses kayıtlarını dinleyerek soruları cevaplamalıdır. Her bir ses kaydında konuşma hızı artmaktadır. Dinleme testi için 40 dakika süre tanınmıştır.
IELTS Konuşma Testi: Konuşma testinde sınava giren aday ile uygulayan arasında yüz yüze mülakat yapılmaktadır. Üç aşamada mülakat yapılır her bir aşama diğerini tamamlayıcı niteliktedir. Sorular aklınıza gelebilecek rutinleriniz, sevdiğiniz veya sevmediğiniz şeyler, aile ve çevre gibi birçok farklı konudan gelebilir. Konuşma testi için tanınan süre 11-14 dakika arasındadır. IELTS’e hazırlanırken öncelikle uygulanacak testlerin içeriğine ve soru tiplerine hakim olmanız büyük önem taşımaktadır. Çünkü sınava içeriğe dair bilgi sahibi olarak girmeniz hep sınav esnasında yabancılık çekmeyerek heyecanlanma gibi olumsuz yönde oluşabilecek durumları engelleyecek hem de sahip olduğunuz aşinalıktan dolayı daha hızlı ve motive bir sınav süreci geçirmenize yardımcı olacaktır. Eğer sizin de IELTS’de hangi soru tiplerinin sorulduğu hakkında bir bilginiz yok ise IELTS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? yazımızı okuyabilir, çalışma tekniklerinizi geliştirmek için de IELTS’de Başarılı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
IELTS puanlama sistemi 1 - 9 arası skalada değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinin hepsi için geçerlidir. Genel puanlama için tüm alanlardan alınan puanların ortalaması alınmaktadır. Bu durumda eğer ortalamanız virgülden sonra 25-49 yada 75-99 gibi değerlerle küsuratlı çıkar ise bu durumda bir üst puana yuvarlanır. Bunların altında kalırsa bir alt puana tamamlanacaktır. Yükseköğretim kurumlarına başvurularda genelde 6 ve üzeri puan istenirken şirketler ve ülkeler farklı puanlar talep edebilmektedir.
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!