Yükleniyor...
YDS Kelimeleri

Yds Kelimeleri

YDS hazırlık süreci boyunca (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) YDS kelimeleri üzerine yapılacak çalışmaların önemiyle ilgili detayları bu haberimizden inceleyebilirsiniz.

ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi), dil tazminatı almak isteyen kamu çalışanlarının ya da lisansüstü eğitim veya akademik kadro başvurularında bulunacak adayların, yabancı dil yeterliliklerini tespit etmek amacıyla Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını yani YDS’yi düzenlemektedir. Bu sınavda adayların puanlarının üzerinde ise kuşkusuz genel İngilizce bilgilerinin etkisi bulunmakla birlikte, İngilizce kelime bilgilerinin de YDS’deki başarılarına önemli derecede katkısı olmaktadır. Bundan dolayı da adaylar YDS kelimeleri adı altında sınava yönelik İngilizce kelimelere bolca çalışmaktadırlar.

YDS de en çok kullanılan kelimeler hakkında bilgi sahibi olmak az önce de belirttiğimiz gibi oldukça önemlidir. Çünkü daha öncesinde KPDS ismiyle düzenlenen ve günümüzde de YDS ismiyle uygulanmaya devam eden bu sınav, uzun yıllardan bu yana yürürlükte olduğu için kendi içerisinde belirli bir sınav ve soru tarzını meydana getirmiştir. Doğal olarak, hazırladıkları sorularda ÖSYM İngilizce kelimeler yelpazesinde de belirli bir forma sahiptir.

YÖKDİL Kelimeleri

YDS Kelimelerine Nasıl Çalışırım?

YDS İngilizce kelimeler dahilinde adayların özenli çalışmalar gerçekleştirmesini gerektiren bir sınavdır. Bu yüzden, YDS için kelimeler üzerine yapacağımız çalışmalarda kendimizi psikolojik anlamda motive etmenin yanında fiziksel ortamımızı ve materyallerimizi de düzenli bir şekilde hazırlamalıyız. Örneğin, öncelikle bir YDS kelime defteri edinmekle başlayabiliriz. Bu deftere aldığımız eğitimler ve bireysel çalışmalar doğrultusunda karşılaştığımız ya da öğrendiğimiz İngilizce kelimeleri not etmeliyiz. Sonrasında ise not ettiğimiz bu kelimeleri düzenli aralıklarla tekrar etmeliyiz. Bunu kendi çalışma düzeninize göre ayarlayabilirsiniz. İsterseniz her gün sonunda defterde yer alan kelimeleri ve anlamlarını bölerek ya da baştan sona tekrar edebilirsiniz veya bu tekrarları haftada bir gerçekleştirebilirsiniz. Ancak unutmamak gerek ki ne kadar çok çalışma ve tekrar gerçekleşirse öğrenilen bilginin zihnimize yerleşmesi ve ihtiyaç duyduğumuz da hızlıca kullanabilmemiz de o kadar artmaktadır.

Diğer yandan, farklı bir yöntem olarak YDS İngilizce kelime kartları aracılığıyla da kelime çalışması gerçekleştirebilirsiniz. YDS kelime kartları temelde üzerlerinde YDS de çıkmış kelimeler ve anlamlarının yer aldığı kartlardır. Bu kartlar ile adaylar İngilizce kelimeleri ezberlemeye yönelik pratikler yapmaktadırlar. Fakat unutmamak gerekir ki YDS kelime kartı da olsa özünde basılı veya dijital bir İngilizce Sözlükten ya da kendi oluşturduğunuz YDS kelime defterinden bir farkı bulunmamaktadır. Hatta sözlükler kelime kartlarına göre daha kapsamlı bilgiler vermekte, kelime defterleri ise kelimeleri görerek öğrenmenin yanında yazı yazarak da tekrar etmenizi sağlamakta ve aynı anda birden fazla duyunuzu harekete geçirmektedir. Bundan dolayı da daha hızlı ve kalıcı bir şekilde öğrenmenize yardımcı olmaktadır. Tabi bu noktada adayın kişisel tercihi öne çıkmaktadır. Her bireyin seviyesi, çalışma temposu ve yatkınlıkları farklı olabileceği için YDS’ye yönelik kelime çalışmalarında da aday kendisi için en uygun olduğunu düşündüğü yöntemi uygulamaya koymalıdır.

YDS Kelime Listeleri

Bunların yanında, YDS de en çok çıkan kelimeler nezdinde hem dijital hem de basılı olarak YDS kelime listesi kaynakları da mevcuttur. Adaylar bu kaynaklara erişim sağlayarak faydalanabilecekleri gibi kendi kelime listelerini de oluşturup çalışarak YDS’ye hazırlanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de YDS’ye yönelik kelime çalışırken aslında kelime açısından kendimizi sınırlamamamız gerektiğidir. Örneğin akademik amaçlar doğrultusunda oluşturulmuş bir akademik kelime listesi üzerinden de YDS kelime çalışmaları yapılabilir. Çünkü YDS adayların akademik anlamda da İngilizce bilgilerini test ettiği için içeriğinde akademik çerçevede tanımlayabileceğimiz kelimeler de bolca mevcuttur. Yine aynı durum YÖKDİL için de geçerlidir. ÖSYM tarafından düzenlenen diğer bir yabancı dil sınav olan YÖKDİL de içerik vs. bakımından YDS’ye benzerlik göstermektedir. En temel ve öne çıkan farkı ise YDS genel ve kapsayıcı bir sınavken YÖKDİL Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 alana ayrılmaktadır. Bu alanlarda karşılaşacağımız sorularda yer alan kelime tarzları da yine YDS ile benzeşmektedir. Çünkü az önce de belirttiğimiz gibi YDS daha genel ve kapsayıcı olduğu için YÖKDİL branşlarında yer alabilecek kelime tarzlarını da içerisinde barındırmaktadır. Bu yüzden, adayların edinecekleri basılı ya da dijital olan YÖKDİL kelime listesi kaynakları da YDS’ye yönelik kelime pratiklerinde faydalı olabilecektir.

Ayrıca, her ne kadar YDS de kesin çıkan kelimeler için net bir tahmin yürütmek doğru olmamakla birlikte genel olarak YDS de çıkan kelimeler ve anlamları doğrultusunda adayların yoğun kelime pratikleri gerçekleştirmeleri sınavla ilgi hedeflerinde onları başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu yüzden, YDS kelimeleri ile ilgili bilgi sahibi olmanın yanında YDS de en çok çıkan kelime türlerini de bilmek adaylara önemli bir avantaj sağlayabilmektedir.

YDS’de En Çok Çıkan Kelime Türleri

Birçok dilde olduğu gibi İngilizcede de kelimeler belirli türlere ayrılmaktadır ve bu kelimelerin türlerine dair fikir sahibi olmak, onların kullanıldığı alanları daha iyi bilmemize, yabancı dili daha doğru öğrenmemize ve dil sınavlarından daha iyi sonuçlar elde etmemize yardımcı olmaktadır. Bu yüzden, YDS’ye girmeden önce YDS en çok çıkan fiiller, isimlere, sıfatlara, zarflara vb. dair adaylar bilgi sahibi olmalıdır. Böylelikle, karşılaştıkları soruları daha doğru yorumlayıp daha az vakit kaybederek hızlı bir şekilde soruları tamamlamalarına, hatta arta kalan zamanda takıldıkları soruları daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatına sahip olacaklardır. Bu da dolayısıyla onları başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır.

Aşağıda yer alan bağlantılardan YDS’de en çok çıkan kelime türlerine dair bilgi edinerek etkin ve kapsamlı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

YDS'de En Çok Çıkan FiillerYDS'de En Çok Çıkan İsimlerYDS'de En Çok Çıkan SıfatlarYDS'de En Çok Çıkan ZarflarYDS'de En Çok Çıkan Phrasal VerblerYDS'de En Çok Çıkan PrepositionlarYDS'de En Çok Çıkan Bağlaçlar

YDS Kelime Çalışmalarında Sözlük Kullanımı

YDS kelime çalışmalarında adayların olmazsa olmazlarından biri de sözlüklerdir. Hem genel İngilizce öğreniminde hem de YDS vocabulary pratiklerinde sıklıkla yararlandığımız sözlükler kelimelerin Türkçe anlamlarını öğrenmemize yardımcı olmaktadırlar. Ancak adaylar spesifik bir sınava yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlarsa bu çalışmalarda İngilizce sınavlar için özel olarak hazırlanmış sınav sözlükleri kullanmaları daha faydalı olacaktır. Çünkü bu sözlükler sınavlar üzerinden yapılan analizlerin yardımıyla, içerisinde yer alan kelimelere dair normal sözlüklere göre çok daha detaylı bilgiler içererek adaylara sunulmaktadır. Rh Sözlük de bunlardan bir tanesidir.

YDS sözlük kaynağı olarak ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz Rh Sözlük’te kelimelerin Türkçe anlamlarının yanında İngilizce dahilindeki preposition, collocation vb. farklı kullanımlarını öğrenebilir ve örnek cümlelerde nasıl yer aldığını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, kelime kaydetme, kelime bildirimi, sesli ve görüntülü kelime arama vb. diğer özellikleri ile birlikte de YDS’ye yönelik verimli kelime çalışmaları yapabilirsiniz. Telefonlarınız aracılığıyla dilediğiniz zaman istediğiniz yerden erişebileceğiniz Rh Sözlük’ü indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

iOS App StoreAndroid Google Play Store

YDS Kelime Çalışmalarında Okuma Pratikleri

YDS’ye yönelik kelime çalışmalarını okuma pratikleriyle desteklemek adayların sınavdan çok daha iyi sonuçlarla ayrılabilmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü İngilizce kelimeleri öğrenmenin yanında bunların cümlelerde ne ve nasıl şekilde yer aldıklarını görmek, hem YDS’de karşılaşılan sorularda adayların daha az hata yapmasını hem de okuma hızlarının gelişmesinden dolayı soruları daha hızlı kavramalarına ve cevaplara daha hızlı ulaşmaların a imkan sağlamaktadır. Bu yüzden, adaylar YDS’ye yönelik genel hazırlıklarında ve kelime çalışmalarında bolca okuma pratikleri yapma lıdırlar. Bu noktada da Remzi Hoca kitap olarak adaylara fayda sağlayacak önemli bir kaynağı, More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 kitaplarını hazırlamıştır.

YDS, YÖKDİL, TOEFL, IELTS, Proficiency sınavlarına girecek adaylar için Remzi Hoca kelimeler, okuma-anlama, çeviri becerisi gibi noktalarda kendilerini geliştirebilmeleri adına More Than Reading kitabını oluşturmuştur. Bu kitap ile adaylar sınavlara hazırlanırken birbirinden farklı ve özgün içeriklere sahip okuma parçalarına, sorulara ve kelimelere yönelik çalışmalar yapabilmektedirler. Okuma-anlama ve çeviri pratiğinin yanında özellikle de parçalarda yer alan kelimeleri, preposition ve collocationları detaylı inceleyebilme imkanı bulabilmekte, böylelikle de YDS kelimeleri nezdinde verimli bir sınav hazırlık süreci geçirebilmektedirler.

Eksiksiz Online YDS+YÖKDİL Hazırlık

YDS+YÖKDİL Hazırlık Grubuyla Hem YDS'ye Hem de YÖKDİL'e Eksiksiz Hazırlanın.

Eksiksiz Online YDS+YÖKDİL Hazırlık
15/04/2020 0 128570
Benzer Yazılar
Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış.
Bu gönderiye ilk yorum yapan siz olun.
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!