ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yabancı dilde yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla düzenlenen dil sınavıdır.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmeleri ve tercih işlemlerine göre kabul gördükleri programlara yerleştirilmeleri hususunda ÖSYM tarafından kıstas olarak alınan değerlendirme sınavıdır.
Sınav, YKS 1, YKS 2 ve YKS 3 olmak üzere 3 ayrı oturumda yapılmaktadır. Bir yükseköğretim programına yerleşmek isteyen herhangi bir adayın YKS 1’e yani Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girmesi zorunludur. Alana yönelik tercihlerde bulunacak üniversite öğrenci adayları ise TYT’ye ek olarak YKS 2’ye yani Alan Yeterlilik Testi’ne de (AYT) girmelidirler. Aksi takdirde alan bazlı puandan kabul alan bölümlere başvuru yapamazlar. Son olarak, yabancı dil eğitimi veren ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar da yine dil bölümlerini tercih edeceklerse TYT’ye ek olarak YKS 3’e yani Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girmelidirler. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Testi aynı zamanda YKSDİL olarak da kısaltılabilmektedir.
Senede 1 defa düzenlenen YKS’ye her yıl milyonlarca aday girmektedir. YKSDİL’e (YDT) ise diğer oturumlara göre daha az kişi başvursa da adayların yabancı dil yeterliliğin tespiti ve almış oldukları puanlara göre uygun görülen yabancı dil lisans programlarına yerleştirmeleri noktasında önemli bir sınav oturumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü gerek adayların uzun sürelerdir hayalini kurdukları üniversite ve daha da ilerleyen yıllarda oluşturacakları iş hayatlarını etkilemekte, gerekse de yabancı dil bilen yetişmiş eğitmen kitlesi üzerindeki rolüyle de ülkemiz sınırları içerisindeki yabancı dil bilme oranını ve bu oranın niteliğini dolaylı yoldan katkısı bulunabilmektedir.
Genel anlamda ise YKSDİL’de (YDT), adayların seçmiş oldukları yabancı dil türüne göre girdikleri test üzerinden kelime ve gramer bilgileriyle birlikte okuma ve anlama becerileri detaylıca ölçülmektedir. Testte adaylara toplamda 80 sorulmakta ve sınav süresi olarak tanınan 120 dakikalık (2 saat) zaman zarfı içerisinde de sınavı bitirmeleri istenmektedir. Sınav içeriğinde yer alan sorular ise genel bağlamda cümle tamamlama, paragraf tamamlama, kelime, gramer, çeviri, durum, diyalog soru tiplerinden oluşmaktadır. (YKSDİL’de yani Yabancı Dil Testi’nde -YDT- karşılaşabileceğiniz İngilizce gramer konularıyla ilgili detaylı bilgi almak için YKSDİL Gramer başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.)
Diğer yandan, YKSDİL’e (YDT) hazırlıkta adaylar seviyelerine ve hedeflerine göre belirledikleri çeşitli çalışma planları üzerinden sınava yönelik pratikler yapmaktadırlar. Tabi bu planlardaki en önemli nokta okulda alınan eğitimin yanında kişinin öğrendiklerini farklı hangi eğitimlerle ve kaynaklarla pekiştirdiğidir. Çünkü öğrenilen bilgi, üzerinde ne kadar çalışılırsa o kadar kalıcılaşmakta ve dolayısıyla da adaylar da sınavlarda karşılaştıkları soruları o derecede hızlı ve hatasız çözebilmektedirler. Ayrıca, adayın bireysel motivasyonu ve disiplini de YKSDİL’e hazırlıkta büyük önem taşımaktadır. Çünkü hazırlık süresince ders çalışma planını aksatmadan ilerlemek ve başarıya olan inancın taze tutulması, adayın hem sınavda karşılaşabileceği sorulara daha aşina olmasına hem de kendine güven duyarak doğru cevapları daha emin bir şekilde bulmasına ve işaretlemesine yardımcı olmaktadır. (Siz de YKSDİL’e hazırlanıyor ve sınavda başarılı olmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini öğrenmek istiyorsanız YKS-3’te Başarılı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır? isimli yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!