Yükleniyor...

YKS-3 (YDT) Nedir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda 1 kez düzenlenen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS), ülkemizde bulunan öğrencilerin üniversiteye yerleşmek için girdikleri bir sınavdır.

 

YKS ile üniversiteye yerleşmek isteyen öğrencilerin 5 ana puan türünden (sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil ve TYT)  kendi alanlarına yönelik belirli bir puan almaları gerekiyor. YKS sınavı 2 oturum halinde gerçekleşmektedir. 1. oturumda öğrenciler öncelikte Temel Yeterlilik Sınavı’na(TYT) tabi tutulur. Bu sınavdan barajı geçebilen öğrenciler AYT ve YDT sınavlarına girmeye hak kazanır. Yabancı Dil Testi(YDT) yani YKS-3 dil puan türüne karşılık gelmektedir. Peki “YKS-3 (YDT, YKSDİL) Nedir?”, “YDT’ye Kimler Girebilir?”, “YDT Konuları ve Soru Dağılımı”, “YDT’ye Nasıl Çalışılmalı?” sorularını konu başlıkları halinde inceleyelim.

 

Soru: YDT adayları AYT’ye de girmek zorundalar mı?

Dil öğrencilerinin AYT’ye girme zorunluluğu yoktur. Adaylar isteğe bağlı olarak  AYT sınavına da girebilir. Fakat AYT sınavından alınan puan dil puanınıza bir etki etmez.

 

 

      YKS-3 (YDT) (YKSDİL) Nedir?

 

YKS-3 (YDT) ülkemizde bulunan üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek isteyen adayların girmeleri zorunlu olan dil sınavıdır. Toplam 80 sorudan oluşan YDT için verilen sınav süresi 120 dakikadır. Yabancı dil okumak isteyen öğrencilerin TYT sınavıyla birlikte YDT sınavına da girip gerekli puanı almaları gerekir. Üniversitelerin dil üzerine eğitim veren bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için dil puan türünün hesaplanmasında %40 TYT ve %60 YDT başarısı göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla üniversitelerin dil bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar hem TYT hem de YDT sınavlarına girerek belirli bir puan elde etmeleri gerekmektedir.

 

      YDT’ye Kimler Girebilir?

 

YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine yerleşebilmek için hazırlanmış bir sınavdır. Sınava kimler girebilir;

 

   – Kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

   – Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

   – Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

   – Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

 

Ayrıca Türk vatandaşlığından çıkmış olanlar 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), sınava başvurabilirler. Bu adaylar, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında sınava başvuru yapabilirler.

 

ÖNEMLİ!

Durumları yukarıdaki şartlara uyan yabancı dil uyruklu adaylar sınava başvuru yapabilirler fakat; bu adaylar yükseköğretim programlarının tercih süreleri başlamadan önce T.C uyruğuna geçmedikleri sürece Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan yükseköğretim programlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

 

 

      YDT Konuları ve Soru Dağılımı

 

YKS sınavının 3. oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı 5 farklı dil üzerinden düzenlenmektedir. Bu diller; İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça’dan oluşmaktadır. Sınava girecek olan öğrenciler hangi dilde hazırlanacak ise o dile yönelik belirlenen konu başlıkları ve soru tiplerine çalışma sağlamalıdır. Aşağıda belirtilen konu başlığı ve soru tipleri 5 dili kapsayacak şekilde verilmiştir.

 

YDT Konu Başlıkları ve Soru Dağılımı

   *Kelime Bilgisi – (5 soru)

   *Dil Bilgisi – (10 soru)

   * Cloze Test – (5 soru)

   *Cümleyi Tamamlama – (8 soru)

   *İngilizce Verilen Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma – (6 soru)

   *Türkçe Verilen Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma – (6 soru)

   *Paragraf – (15 soru)

   *Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma – (5 soru)

   *Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma – (5 soru)

   *Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi Bulma – (5 soru)

   *Diyalog Tamamlama – (5 soru)

   *Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma – (5 soru)

 

Not: *Soru dağılımları yıllara göre ortalama veriler baz alınarak belirtilmiştir.

 

      YDT’ye Nasıl Çalışılmalı?

Sınava etkili bir çalışma sağlamak için öncelikle yapılması gereken temel kural girecek olduğunuz sınavın içeriğini araştırmak ve buna göre bir çalışma planı hazırlamak olmalıdır. Planlamanızı yaptıktan sonra kendinize ayırmış olduğunuz süre içerisinde disiplinli ve özverili bir çalışma ile çalışmalar tamamlanarak başarıya ulaşılabilir. Peki başarılı olabilmek için nasıl bir çalışma yapılmalı?

 

Öncelikle sınava yönelik gramer konularını listelenip bu konular üzerine eksiklik yaşanıyorsa bunlar giderilmelidir. Konularla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyen adaylar “YKSDİL Gramer” konu başlığını inceleyebilirler. Gramer konularını tamamlandıktan sonra sınav soru tipleri üzerinde çalışma sağlanmaya başlanabilir. Sınava yönelik soru tiplerine hâkim olmak sınavda hem hız açısında hem de doğru cevaba ulaşma açısından önemli bir unsurdur. Soru tipi çalışmalarının hemen ardından sınava yönelik bol bol deneme çözümü ile çalışmalar sınava kadar sürdürülebilir.

 

YKSDİL çalışmaları için önemli noktalardan birisi de kelime ve okuma çalışmasıdır. Kelime ve okuma çalışması bu sürecin  başından sonuna kadar yapılması gereklidir. Bu süreçte sadece dil sınavları için özel olarak geliştirilmiş RH Sözlük (Google Play, App Store) uygulaması kullanılabilir. Bu uygulama YDS, YÖKDİL ve YKSDİL hazırlık sürecinde olan adaylar için özel olarak hazırlanmış kapsamlı bir sınav sözlüğüdür. Ayrıca okuma çalışmaları için de More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 kitapları oldukça faydalı olacaktır.

 

Yukarıda belirtmiş olduğumuz çalışmalar bir bütün olarak ele alınıp belirli bir süreç içerisinde tamamlanarak başarıya ulaşılabilir. Ayrıca online olarak profesyonel bir eğitim almak çalışmalarınızı hızlandırma açısından avantaj sağlayacaktır. Bu noktada www.remzihoca.com adresi üzerinden YKSDİL Eğitimleri’ ne katılıp profesyonel bir çalışmanın ilk adımını atabilirsiniz.

 

YKSDİL çalışmaları ile daha detaylı bilgilere yer verdiğimiz “YKS-3’te Başarılı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!