YKSDİL, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yabancı dilde yükseköğretim programlarına başvuruda bulunacak adayların dil düzeylerinin ölçülmesi ve sınav sonuçları üzerinden yapacakları tercihlere göre yerleştirilebilmeleri noktasında belirleyici olan bir yabancı dil sınavıdır. Toplamda 120 dakikalık (2 saat) süre zarfının tanındığı YKSDİL’de adaylara yabancı dildeki kelime ve okuma-anlama becelerinin yanında YKSDİL gramer bilgilerinin de ölçüldüğü 80 soru sorulmaktadır.
Senede 1 defa düzenlenen YKSDİL’e (diğer bir adıyla Yabancı Dil Testi yani YDT) Türkiye’nin dört bir yanından yükseköğretim yabancı dil programlarına girmek isteyen yüzbinlerce aday başvurmaktadır. İngilizce’nin yanında Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça’dan da başvuruların yapılabildiği YKSDİL puanları adaylar için bir hayli önem taşımaktadır. Çünkü sınav sonrasında yerleşecekleri yükseköğretim kurumları ve alacakları yabancı dil eğitimleri ilerleyen yıllardaki yaşam ve kariyer standartlarını büyük oranda etkilemektedir. Bu da doğal olarak sınav öncesinde adayların yoğun bir hazırlık sürecine girmesini gerektirmektedir.
Peki, YKSDİL hazırlık süreci nasıl geçmelidir? YKSDİL’de nelere dikkat edilmelidir?
Kısacası, adayların öncelikle YKSDİL gramer konularına hakim olmaları ve bu konulara çalıştıkları süre içerisinde de bolca kelime öğrenmeleri ve okuma pratiği yapmaları gerekmektedir. Bu tarz bir pratiği sınav hazırlık programlarına entegre eden adaylar bir yandan mevcut YDT gramer bilgisini geliştirirken diğer yandan kelime ve okuma pratikleri yaparak çok yönlü bir öğrenme süreci geçirebilirler. Bu da adayların öğrenmiş olduğu YDT gramer konuları üzerinde daha fazla hakimiyet kurmalarını sağlayarak kalıcı bir öğrenme deneyimi yaşamalarına ve bunların sonucunda da sınavdan çok daha iyi puanlarla ayrılabilmelerine yardımcı olmaktadır.
Yine hatırlanması gereken önemli noktalardan biri de her ne kadar karşılaşılan sorular yıl yıl değişse de YKSDİL sınav içeriği buna bağlı olarak da YKSDİL gramer konuları aslında aynı kalmaktadır. Yani sınavda sorumlu olduğumuz gramer konularında nadiren değişiklikler olmaktadır. Bu da bilmemiz gereken gramer konularını iyi öğrenip, bu konuların yer aldığı soru tipleri üzerinde aşinalık kazandığımızda aslında YKSDİL için endişelenecek bir durumun olmadığını, geçirdiğimiz hazırlık sürecine güvenerek sınava motive bir şekilde girdiğimizde hedeflediğimiz puana kolaylıkla ulaşabileceğimizi göstermektedir.
Diğer yandan, YKSDİL’de çıkan soru tiplerine yönelik bilgi sahibi olmamızda sınavda bize büyük avantajlar sağlayabilmektedir. Karşılaşacağımız soru tiplerini bilerek bunlara yönelik soru çözüm pratikleri yapmamız hem sorular üzerinde hız kazanmamıza hem de doğru sayımızı artırmamıza yardımcı olmaktadır. YKSDİL sınav içeriğinde yer alan soru tiplerini genel anlamda aşağıdaki şekilde ele alabiliriz:
- Sınav içeriğinin ilk bölümünde adaylara kelime ve temel gramer bilgilerinin ölçüleceği sorular sorulmaktadır. Bu kısımda, vocabulary (kelime), preposition (edat), tense (yüklem), connectors (bağlaç), relative clauses (sıfat cümleciği) ve noun clauses (isim cümleciği) soru tipleriyle karşılaşmaktadırlar. Daha sonrasında ise cloze test soruları gelmekte, devamında da adaylara cümle tamamlama, çeviri, paragraf, diyalog tamamlama, eş anlamlı cümle, paragraf tamamlama ve ilgisiz cümle soruları sorularak okuma-anlama becerileri üzerinden yabancı dil bilgileri ölçülmektedir.
Son olarak, soru tipleri hakkında da bilgi sahibi olduktan sonra YKSDİL Sınavı üzerine yapacağınız çalışmalarınızda bilmeniz gereken önemli bir nokta daha kalmaktadır. O da sınavda hangi konulardan sorumlu olduğunuzdur. Bu yüzden, biz de YKSDİL’de tam olarak hangi konuları çalışması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmayan adaylarımız için aşağıda yer alan YKSDİL Gramer Konuları listesini hazırladık. Listede bulunan gramer konuları üzerine yoğun bir şekilde çalışarak ve öğrendiklerinizi bol bol soru çözümleriyle pekiştirerek hedeflediğiniz YKSDİL sonuçlarına ulaşabilmeniz mümkün olacaktır.
YKSDİL Gramer Konuları
1. Tense
a. Present Continuous
b. Simple Past
c. Past Continuous
d. Present Perfect
e. Present Perfect Continuous
f. Past Perfect
g. Past Perfect Continuous
h. Simple Future
i. Future Continuous
2. Modal
a. Modal 1
i. Modals & Polite Requests
ii. Necessity Prohibition
b. Modal 2
i. Advisability
ii. Expectations Abilities
iii. Suggestions
c. Modals 3
i. Degrees of Certainty
ii. Preference
iii. Past Habits
3. Conditionals (Koşul Cümleleri)
4. Gerund & Infinitive (Fiilimsi)
5. Active & Passive (Etken & Edilgen)
6. Preposition
a. Preposition 1
i. Time
ii. Place
b. Preposition 2
i. Combinations
ii. Preposition + Noun
iii. Preposition + Adjective
7. Phrasal Verb
8. Quantifiers (Miktar Bildiren İfadeler)
a. Quantifiers 1
i. Any, Many, Much, Some, A lot of, Lots of, No
ii. A Few, Few, A Little, Little
iii. Most, Several, Plenty of, Enough
b. Quantifiers 2
i. All, Whole, None, Half
ii. Both, Either, Neither
iii. One, Each, Every
iv. Other Expressions
9. Pronouns (Zamirler)
10. Adjective & Adverb (Sıfat & Zarf)
11. Comparative & Superlative (Karşılaştırma)
12. Connectors (Bağlaçlar)
13. Noun Clause (İsim Cümlecikleri)
14. Relative Clause (Sıfat Cümlecikleri)
15. Reduction (Kısaltma)
16. Dummy it