YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), ÖSYM’nin düzenlediği, kamu kurum ve kuruluşlarından akademik kadro ve lisansüstü eğitim başvurularına kadar geniş bir yelpazede yabancı dil seviyelerini belirlemek ve belgelendirmek isteyen adayların, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 alandan birini seçerek girdiği bir yabancı dil sınavıdır. Sınavda adaylara tercih ettikleri alana göre YÖKDİL gramer, kelime ve okuma-anlama bilgilerinin ölçüleceği toplam 80 soru sorulmakta ve bu soruları çözmeleri için de 180 dakikalık (3 saat) süre zarfı tanınmaktadır.
Kazanılan puanların geçerlilik süresinin 5 yıl olduğu YÖKDİL Sınavı, ilk uygulandığı yıllarda senede 3 defa düzenlense de son yıllarda İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere 2 defa uygulanmıştır. Diğer yandan, genel olarak kamu kurumları, akademik kadro ya da lisansüstü eğitim başvuruları özelinde YÖKDİL’e hazırlansalar da adaylar kazandıkları puanları farklı alanlarda da kullanabilmektir. Bu doğrultuda YÖKDİL puanlarının geçerli olduğu yerler ise aşağıdaki gibidir:
1. Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi vb.) yapılacak başvurularda,
2. Yüksek lisans, doktora ve doçentlik başvurularında,
3. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalarda,
4. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) sonuçları uyarınca yapılacak yerleştirme işlemlerinde,
5. Yabancı dille eğitim yapılan üniversitelerde aranan dil kriterlerinde kullanılabilmektedir.
Bunlara ek olarak, YÖKDİL’de başarılı olabilmek için adayların YÖKDİL gramer konu anlatımı çalışmaları yapmaları, buna yönelik eğitimler alarak YÖKDİL gramer konuları üzerinde bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu tarz bir YÖKDİL hazırlık süreci, YÖKDİL Fen, YÖKDİL Sağlık ve YÖKDİL Sosyal alanlarından alacakları puanlara büyük katkılar sağlayabilmektedir. Çünkü YÖKDİL İngilizce gramer konuları, sınav yapısı gereği önceden belirlidir ve tekrar eden bir yapıya sahiptir. YÖKDİL’e girmeden önce bu İngilizce gramer konuları üzerine yoğunlaşmak adaylara büyük avantajlar sağlamaktadır.
Peki, YÖKDİL Fen Bilimleri gramer, YÖKDİL Sağlık Bilimleri gramer ve YÖKDİL Sosyal Bilimler gramer konuları neye göre belirlenmektedir? Soru dağılımları nasıldır? Gelin bir de bunlara bakalım:
- YÖKDİL İlk 20 soru
Bu bölümde, kelime ve gramer soruları bulunmaktadır. Bunların 6 tanesi kelime bilgisini; 14 tanesi gramer bilgisini ölçmektedir. Kelime sorularının 1 tanesi phrasal verb diğerleri normal kelime so rularıdır. Gramer bölümünde hangi konudan kaç adet soru sordukları her dönem değişebilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak bağlaç bilgisinin sorulduğunu görüyoruz.
- YÖKDİL Cloze Test (10 soru – 2x5)
- YÖKDİL Cümle Tamamlama Soruları (11 soru)
- YÖKDİL Çeviri Soruları (12 soru)
- YÖKDİL Paragraf Tamamlama Soruları (6 soru)
- YÖKDİL İlgisiz Cümle Soruları (6 soru)
- YÖKDİL Paragraf Soruları (15 soru – 5x3)
YÖKDİL’e yönelik bu soru dağılımlarını bilerek yapacağınız YÖKDİL kelime ve gramer çalışmaları sizlerin hem sınav içeriğine daha hakim olmanızı sağlayacak hem de buna bağlı olarak daha yüksek puanlar kazanmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü karşınıza çıkacak YÖKDİL soru tiplerini bilmeniz ve buna göre YÖKDİL’e hazırlanmanız sizi sınava daha motive bir hale getirerek başarıya ulaştırmaktadır.
Ayrıca, ilk 20 soru, cloze test ya da paragraf tamamlama vb. fark etmeksizin tüm YÖKDİL Fen gramer konuları, YÖKDİL Sağlık gramer konuları ve YÖKDİL Sosyal gramer konuları üzerine yapacağınız YÖKDİL gramer çalışmaları kayda değer bir sınav performansı çıkarmanızda büyük önem taşımaktadır. Bu noktada tam olarak hangi konulara çalışmasını gerektiğini bilmeyen adaylarımız için YÖKDİL gramer konu listesi hazırladık. Aşağıda yer alan bu konu listesini inceleyip, yoğun bir şekilde çalışarak YÖKDİL puanınızı önemli derecede artırabilirsiniz.
YÖKDİL Gramer Konuları
1. Tense
a. Present Continuous
b. Simple Past
c. Past Continuous
d. Present Perfect
e. Present Perfect Continuous
f. Past Perfect
g. Past Perfect Continuous
h. Simple Future
i. Future Continuous
2. Modal
a. Modal 1
i. Modals & Polite Requests
ii. Necessity Prohibition
b. Modal 2
i. Advisability
ii. Expectations Abilities
iii. Suggestions
c. Modals 3
i. Degrees of Certainty
ii. Preference
iii. Past Habits
3. Conditionals (Koşul Cümleleri)
4. Gerund & Infinitive (Fiilimsi)
5. Active & Passive (Etken & Edilgen)
6. Preposition
a. Preposition 1
i. Time
ii. Place
b. Preposition 2
i. Combinations
ii. Preposition + Noun
iii. Preposition + Adjective
7. Phrasal Verb
8. Quantifiers (Miktar Bildiren İfadeler)
a. Quantifiers 1
i. Any, Many, Much, Some, A lot of, Lots of, No
ii. A Few, Few, A Little, Little iii. Most, Several, Plenty of, Enough
b. Quantifiers 2
i. All, Whole, None, Half
ii. Both, Either, Neither
iii. One, Each, Every
iv. Other Expressions
9. Pronouns (Zamirler)
10. Adjective & Adverb (Sıfat & Zarf)
11. Comparative & Superlative (Karşılaştırma)
12. Connectors (Bağlaçlar)
13. Noun Clause (İsim Cümlecikleri)
14. Relative Clause (Sıfat Cümlecikleri)
15. Reduction (Kısaltma)
16. Dummy it