YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), lisansüstü eğitim ve akademik kadrolardan çeşitli kamu kurumlarına ya da yurt dışı eğitim programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 alandan birini tercih ederek girdikleri bir yabancı dil sınavıdır. ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen YÖKDİL’in Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) gibi yine ÖSYM ya da farklı kurumlar tarafından düzenlenen sınavlarda da geçerliliği bulunabilmektedir. Bu denli geniş bir alana hitap etmesinden dolayı da YÖKDİL’e her yıl yüzbinlerce aday başvurmakta, bu adaylar da sınavdan olabildiğince yüksek puan alabilmek için hem genel hem de sınava yönelik İngilizce bilgilerini artırmak için YÖKDİL Kelimeleri üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirmektedirler.
Diğer yandan, YÖKDİL çıkmış kelimeler üzerine çalışmak ya da YÖKDİL sık çıkan kelimeler hakkında bilgi sahibi olmak sınava giren adayların puanları üzerinde önemli bir role sahiptir. Çünkü YÖKDİL her ne kadar 2017 yılında düzenlenmeye başlasa da aslında içerik ve format olarak yine daha öncesinde ÖSYM’nin uyguladığı ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) ile benzerlik göstermektedir. İsimleri her ne kadar farklılaşsa da uzun yıllar boyunca aynı kurum tarafından düzenlenmiş olmaları bu sınavlarda karşılaşılan soru kalıplarının ve kelimelerin öğrenilebilecek ve üzerinde deneyim kazanılabilecek belirli bir tarza sahip olmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla da YÖKDİL en çok çıkan kelimeler ile ilgili kaynakları detaylıca çalışmak sınavdan ciddi anlamda yüksek puanlar alabilmenize yardımcı olabilmektedir.
YÖKDİL Kelimelerine Nasıl Çalışırım?
Bildiğiniz üzere YÖKDİL 3 farklı alandan giriş yapılan bir yabancı dil sınavı olduğu için YÖKDİL’e yönelik kelime kaynakları ve çalışmaları da Fen Bilimleri YÖKDİL Kelimeleri, Sağlık Bilimleri YÖKDİL Kelimeleri ve Sosyal Bilimler YÖKDİL Kelimeleri olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Burada öncelikli olarak yapılması gereken adayın hangi alandan sınava gireceğini tespit etmesi, ardından da çalışma planını gireceği alana göre kurgulamasıdır. Kelime çalışma noktasında ise birçok farklı yöntem bulunmakla birlikte adayın kendine en uygun olan yöntemi seçip, pratik yapması öğrenme sürecine önemli derecede katkı sağlamaktadır.
Örneğin; YÖKDİL Fen Kelimeleri, YÖKDİL Sağlık Kelimeleri ya da YÖKDİL Sosyal Kelimeleri’nden biri üzerine çalışma planı yapan bir aday, kendisine çalışma süresi boyunca öğrendiği kelimeleri Türkçe anlamları, eş anlamları, preposition ve collocation kullanımları hatta örnek cümleleriyle birlikte not edeceği bir defter edinebilir. Bu deftere o gün öğrendiği kelimeleri yazarak gün sonunda tekrar edebilir, defterde yer alan tüm kelimeleri de haftada bir tekrar edebilir. Bu her ne kadar basit bir çalışma yöntemi gibi görünse de öğrenme noktasında çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Çünkü kelimeleri hem yazarak hem görerek hem de sesli bir şekilde söyleyerek tekrarladığını da birden fazla duyunuz harekete geçmektedir. Bu da doğal olarak daha kalıcı ve hızlı bir öğrenme süreci geçirmenize yardımcı olmaktadır.
Yine farklı bir yöntem olarak basılı veya dijital İngilizce kelime kartları da sıklıkla YÖKDİL hazırlık sürecinde kullanılabilmektedir. Bu kartlarda kelimeler, anlamları, türleri, eş anlamları vb. detaylarla birlikte yer almaktadır. Pratik bir kullanıma sahip olmasından dolayı adaylar tarafından sıklıkla tercih edilen bu kelime kartları İngilizce kelimelerin hızlı bir şekilde öğrenilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki kelime kartı dahi olsa içerisinde barındırdığı bilgiler İngilizce sözlüklerden ya da kendi hazırlayacağınız kelime defterinizde yer alan bilgilerden çok da farklı olmayacaktır. Hatta yerine göre daha yüzeysel bile olabilir. Bu yüzden, YÖKDİL kelimeleri üzerine yapacağınız detaylı sözlük taramalarını ve kendinizin hazırladığı elime defterleri üzerinden yapacağınız çalışmaları hafife almamanızı öneririz.
YÖKDİL Kelime Listeleri
Diğer yandan, YÖKDİL’e hazırlanan adaylara özel oluşturulmuş çıkmış kelime listeleri de sınava yönelik hazırlık sürecinde sıklıkla faydalanılan kaynak türleri arasında yer almaktadır. YÖKDİL Fen çıkmış kelimeler, YÖKDİL Sağlık çıkmış kelimeler ve YÖKDİL Sosyal çıkmış kelimeler şeklinde kategorize edebileceğimiz bu YÖKDİL kelime listeleri, adayların genel gramer çalışmalarının ve soru çözüm pratiklerinin yanında kelime çalışmalarını da destekleyerek YÖKDİL’e yönelik tüm hazırlık sürecinde çok yönlü bir performans çıkarmalarına yardımcı olmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta adayın kelime çalışmasından neyi elde etmek istediğini önceden kararlaştırmasıdır. Eğer ki bu kelime pratikleri YÖKDİL özelinde yapılacaksa gireceği alana yönelik kelime listelerine detaylıca çalışması yeterli olacaktır. Fakat amaç genel anlamda İngilizce kelime bilgisini artırmak ya da YDS, TOEFL, IELTS gibi farklı yabancı dil sınavlarına yönelik kelime çalışmaları yapmaksa bu noktada kelime pratiklerini kategorilere bölerek sınırlamaktan ziyade daha genel kelime kaynaklarına çalışması adayın çok daha fazla yararına olabilmektedir.
YÖKDİL’de En Çok Çıkan Kelime Türleri
Gerek genel İngilizce eğitiminde olsun gerekse de İngilizce sınavlara hazırlıkta kelime çalışmanın yadsınamaz derecede büyük bir önemi bulunmaktadır. İngilizce kelimeleri öğrenirken de bu kelimeleri çekimleri ve türleriyle birlikte öğrenmek hem kısa sürede kelime dağarcığınızı geliştirmenize hem de sınavlarda karşılaşacağınız özellikle de vocabulary ve boşluk doldurma sorularında doğru cevabı çok daha hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olmaktadır. Bu yüzden, kelimeleri öğrenirken her bir kelimenin türünü de öğrenmenizi hatta kelime pratiklerinize kelime türetme çalışmalarını da dahil etmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede, YÖKDİL’de karşılaşabileceğiniz fiil, isim, sıfat, zarf ve phrasal verb’leri kısa sürede öğrenebilir, hedeflediğiniz puana rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Siz de YÖKDİL’e girecek ancak YÖKDİL Fen Bilimleri önemli kelimeler, YÖKDİL Sağlık Bilimleri önemli kelimeler ve YÖKDİL Sosyal Bilimler önemli kelimeler noktasında kaynak sıkıntısı yaşıyorsanız, aşağıdan alanlara göre hazırladığımız ücretsiz YÖKDİL kelime listelerimizi indirebilir, çıktısını alabilir ya da Rh+ Platformumuz üzerinden ücretsiz bir üyelik oluşturarak detaylıca çalışabilirsiniz.
YÖKDİL Fen Bilimleri Kelime ListesiYÖKDİL Sağlık Bilimleri Kelime ListesiYÖKDİL Sosyal Bilimler Kelime Listesi
YÖKDİL Kelime Çalışmalarında Sözlük Kullanımı
İngilizce kelime öğreniminde sözlük kullanımı olmazsa olmazlardandır. Hem genel İngilizce bilgimizi geliştirirken hem de İngilizce sınavlara hazırlanırken yararlandığımız sözlükler kelimelerin Türkçe anlamlarını öğrenmemizi sağlamaktadır. Hatta bazı sözlükler İngilizce sınav sözlükleri olarak genel sözlüklerden farklılaşabilmekte ve içerisindeki kelimelerle ilgili yapısal ipuçlarını, kelimelerin yer aldığı örnek cümleleri vb. önemli detayları da paylaşarak kullanıcıya daha kalıcı ve keyifli bir öğrenme deneyimi sunmaktadır.
Günümüzde ise her ne kadar basılı İngilizce sözlüklerin kullanımı devam etse de İngilizce öğrenenler ya da İngilizce sınavlara çalışanların tercihi genel anlamda dijital sözlüklerden yana olmaktadır. Bu sözlükler, kişisel bilgisayarlarda ve telefonlarda rahatlıkla kullanılabildiği için kullanıcının istediği her an kelime öğrenmesine ve öğrendiği kelimelerle pratikler yapabilmesini sağlamaktadır. Biz de buradan hareketle www.remzihoca.com ekibi olarak hem İngilizce öğrenenler hem de YDS, YÖKDİL, YKSDİL, TOEFL, IELTS gibi İngilizce sınavlara hazırlanan adayların kolaylıkla kelime öğrenebilmesi için ücretsiz Rh Sözlük’ü oluşturduk.
Rh Sözlük, kelimelerin Türkçe anlamlarıyla birlikte eş anlamlarını, collocation ve preposition kullanımlarını örnek cümleler eşliğinde pratik bir şekilde sizlere sunmaktadır. Ayrıca, sesli ve görüntülü kelime arama, kelime öğrenme bildirimleri, kelime kaydetme vb. fonksiyonları ile bir İngilizce sınav sözlüğü olarak kullandığınız her an için maksimum verim alabilmenizi amaçlamaktadır. Siz de YÖKDİL kelimeleri üzerine yapacağınız çalışmaları daha da zenginleştirmek için aşağıda yer alan bağlantılardan Rh Sözlük’ü telefonunuza indirebilirsiniz:
iOS App StoreAndroid Google Play Store
YÖKDİL Kelime Çalışmalarında Okuma Pratikleri
YÖKDİL kelime öğrenme sürecinde adayların yapacağı okuma pratikleri sınavdan elde edilecek sonuç üzerinde önemli bir role sahiptir. İngilizce okuma pratikleri öğrendiğiniz kelimelerin metinlerde ne şekilde yer aldığını görmenizi sağlamaktadır. Bu da dolayısıyla sınavda karşılaşacağınız cümle ve paragraflarda yer alan kelime ve yapılara aşinalık kazanmanıza ve soruları daha hızlı ve doğru bir şekilde çözerek puanınızı artırmanıza imkan tanımaktadır. www.remzihoca.com ekibi de bu noktada adayların daha verimli bir kelime öğrenme ve okuma süreci geçirebilmesi için More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 okuma kaynaklarını oluşturmuştur.
YDS, YÖKDİL, YKSDİL, TOEFL, IELTS ve Proficiency gibi sınavlarda karşılaşacağınız kelimelere ve metinlere olan aşinalığınızı artırmak ve çeviri bilginizi geliştirmek için More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 kaynaklarına çalışabilirsiniz. Birbirinden özgün okuma parçalarından, kelimelerden ve sorulardan oluşan bu kaynak ile hem kelime öğrenme sürecinizi detaylandırarak zenginleştirebilir hem de sorular üzerinden pratikler yaparak daha kalıcı bir öğrenme deneyimi yaşayabilirsiniz.