Yükleniyor...
DGS

DGS

DGS, ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların başarı durumlarına göre 4 yıllık lisans programlarına direkt geçiş yapabilmesini sağlayan, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için adayların bir meslek yüksekokulundan ya da ön lisans programından mezun olması gerekmektedir. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulundan veya dengi bir okuldan mezun olma şartınız bulunuyor. Ayrıca, son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş adaylar da DGS’ye başvuru yapabilmektedirler.


Yılda 1 defa düzenlenen DGS’de adaylara toplamda 120 sorulmaktadır. Bu soruların 60’ı Sayısal 60’ı Sözel olmak üzere hazırlanmaktadır. Bu yüzden, DGS için eşit ağırlık türünde bir sınav olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Yine bu soruları çözmeleri için ise adaylara toplamda 150 dakikalık (2,5 saat) bir zaman zarfı tanınmaktadır.


DGS puanlarının geçerlilik süresi ise sınava hangi dönemde girildiyse o dönemle sınırlıdır. Yani DGS puanları ilerleyen yıllarda yapılacak yerleştirme işlemlerinde kullanılamamakta, sadece sınava girilen yıl içerisinde değerlendirilebilmektedir.


Sınava başvurular ÖSYM tarafından belirlenen yıllık sınav takvimi doğrultusundaki başvuru tarihleri arasında, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin 81 il merkezinden sınava girilmekle birlikte sınav ücretleri sınav kılavuzunda belirtilen anlaşmalı bankalardan ve ATM’lerden yapılabilmektedir. Ayrıca, kredi kartı ve banka kartları aracılığıyla ÖSYM Online Ödeme İşlemleri Sistemi üzerinden de sınav başvuru ücreti yatırılabilmektedir.


DGS puanlarının hesaplanmasında ise öncelikle adayın girmiş olduğu DGS’den aldığı sayısal ve sözel standart puanlarının hesaplanması yapılmaktadır. Ardından, adayın ön lisans eğitimindeki akademik not ortalaması üzerinden Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanmaktadır. Adayların yukarıda bahsettiğimiz testten aldıkları puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanları ile ön lisans başarı puanları kullanılarak tercihte bulunacakları 4 yıllık programlarda kullanacakları nihai DGS puanları hesaplanmaktadır.


Tercih işlemleri ise DGS puanlarının açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından yapılacak tercih tarihleri arasında gerçekleştirilebilmektedir. Yine ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden yapılacak bu tercihlerde adayların tercih kılavuzunda yer alan açıklamaları ve programlara ait koşulları dikkatlice kontrol etmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemlerini tamamladıktan sonra ÖSYM’nin belirlediği tercih süresi içerisinde yaptıkları DGS tercihlerinde değişiklik yapabilmektedirler. ÖSYM, tüm adaylara toplamda 30 adet tercih yapma hakkı tanımaktadır.


DGS, daha öncesinde lisans programına yerleşmek isteyen ama yeterli puana sahip olamadığı için ön lisans eğitimine başlayanlar için lisans diploması alma noktasında önemli bir fırsat olarak karşılarına çıkmaktadır. Çünkü sınavda yer alan soruların sadece Türkçe ve Matematikten oluşması ve konu çeşitliliğinin YKS’ye kıyasla daha az olması adaylar için başarıya ulaşmada önemli bir avantaj noktası oluşturmaktadır. Yine sınava sadece meslek yüksekokullarından ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun katılabilmesi şartı da diğer sınavlara görece daha sınırlı bir aday kitlesine hitap etmekte, bu da disiplinli ve istikrarlı bir şekilde DGS’ye hazırlananlar için hedeflerine ulaşmalarına daha da kolaylaştırmaktadır.

Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!