Yükleniyor...

DGS Tarihleri Nedir?

Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans bölümlerinden mezun olabilecek durumda veya mezun olmuş öğrencilerin lisans bölümlerine geçebilmeleri için her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen DGS’ye girmeleri gerekmektedir. Tek oturum şeklinde düzenlenen bu sınavda 60 matematik 60 türkçe olarak toplam 120 çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır. Sınav genel anlamda mantık ve yetenek ölçmeye bağlı soruları kapsıyor.

 

Ön lisans programlarını başarılı bir şekilde tamamlamış ve staj zorunluğu bulunan bir bölümdelerse staj işlemlerini tamamlamış olan adaylar lisans bölümüne geçebilmek için DGS’ye girebilirler. Her yıl ortalama 300 bin adayın başvuru yaptığı DGS genellikle yılın Temmuz veya Ağustos aylarında gerçekleştirilmektedir. ÖSYM tarafından yıllık olarak açıklanan sınav takviminde sınav tarihiyle beraber, sınav başvuru tarihi, geç başvuru tarihi ve sınav sonuç tarihi gibi bilgiler toplu olarak verilmektedir.

 

2021 yılı DGS Tarihleri:

 

2021 DGS Sınav Tarihi: 11.07.2021

 

2021 DGS Başvuru Tarihleri: 21.05.2021 - 31.05.2021

 

2021 DGS Geç Başvuru Tarihi: 08.06.2021

 

2021 DGS Sonuç Tarihi: 12.08.2021

 

Ayrıca geçmiş yıllara ait bütün sınav tarihlerini içeren “DGS Tarihleri” adlı bilgilendirme yazımızdan da inceleme yapabilirsiniz.

 

      DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

 

DGS puanı, adayların sınavda çözmüş oldukları matematik ve Türkçe testlerinden alınan sonuçlar üzerine sayısal/sözel standart puanlarının yanında ön lisans eğitimlerinde elde edilen akademik not ortalamasından kazanılan ön lisan başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak elde ediliyor.

 

Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı (AÖBP) değerlendirmesinde ön lisans bölümünü iyi derece ile bitirenler 80, orta derecede bitirenler 65, son sıralarda bitirenler ise 50 olarak kabul edilmektedir.

 

Puan hesaplama verileri aşağıdaki gibidir;

 

DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)

 

DGS Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)

 

DGS Eşit Ağırlık: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)

 

UYARI!

DGS 2021 sınavına giren adayların sayısal ve sözel bölümleri için verdikleri doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı olacak şekilde toplanacak ve öğrencilerin vermiş olduğu doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

 

Sonuçlar ÖSYM tarafından yukarıdaki veriler dikkate alınarak hesaplandıktan sonra Sonuç Açıklama Sistemi üzerinde verilmektedir.

 

Bu zamana kadar yapılmış ve güncel olarak yapılacak olan DGS sonuç açıklama tarihlerini öğrenmek için “DGS Sonuçları” adlı yazımızı kontrol edebilirsiniz. 

 

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!