Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve Dikey Geçiş Sınavı olarak adlandırılan DGS, meslek yüksekokulları veya açıköğretim ön lisans programlarından başarıyla mezun olmuş öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için girdikleri sınavdır.
DGS yılda 1 kez çoktan seçmeli sınav olarak uygulanmaktadır. Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES’e göre daha kolay bir sınavdır. “DGS içeriği nasıldır?” sorusunu alt başlık olarak incelersek daha açıklayıcı olacaktır.
Sayısal ve sözel içerikli toplam 120 sorunun bulunduğu DGS, 150 dakikalık muhakeme becerilerinin ölçülmesine yönelik sorular içeren bir sınavdır. Adaylar sınava hazırlık sürecinde sadece matematik ve türkçe konularından sorumlu olduğu için YKS’ye göre daha avantajlıdırlar.
Peki DGS’de sorumlu olunan konular nelerdir?
Matematik Konu Başlıkları
Temel Kavramlar (Sayılar)Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler |
Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler |
Kümeler
|
Türkçe Konu Başlıkları
Sözcükte Anlam Konusu Sözcüğün Anlamı Gerçek Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Soyut ve Somut Anlam Nitel ve Nicel Anlam Sözcüğün Cümledeki Anlamı Sözcükte Anlam İlişkisi Yakın Anlamlı Sözcükler Eş Anlamlı Sözcükler Karşıt Anlamlı Sözcükler Eş Sesli Sözcükler Genel Özel Anlamlı Sözcükler |
Söz Sanatları Eğretileme (İstiare) Teşbih (Benzetme) Değinmece ( Kinaye) Dokundurma (Tariz) Ad Aktarması ( Mecaz- Mürsel) Güzel Adlandırma Dolaylama Somutlama Söz Öbekleri Atasözleri Deyimler Pekiştirmeler |
Cümlede Anlam Sözün Cümleye Kattığı Anlam Cümlede Anlam Cümlenin Yorumu Cümle Vurgusu Yakın Anlamlı Cümleler Karşıt Anlamlı Cümleler Cümle Analizi Cümlenin Yapısı Cümle Oluşturma Cümle Tamamlama Anlamlarına Göre Cümle Analizleri Sözel Mantık |
Her sınavdan olduğu gibi DGS’de de adaylar öncelikle girecek oldukları sınavı tanımalıdır. Sınavda sorumlu olunan konularla birlikte geçmiş sınav soruları (DGS Çıkmış Sorular) incelenmeli ve sınava yönelik bir çalışma planı hazırlanmalıdır. Bu süreçte sizler için önerdiğimiz yol haritası şu şekildedir;
1.Adım: Öncelikle sınava yönelik konu başlıklarını ele alarak başlamalısınız. Konu tekrarları için alacağınız kaynak içerisinde mutlaka konu sonlarında pratik yapabileceğiniz testler olmasına dikkat edin. Konuların sonunda yapacağınız soru pratikleri deneme çözümlerine geçildiğinde oldukça faydalı olacaktır. Yani Konu + Konu Pratik Testi sıralamasıyla matematik ve türkçe konularını öğrenmenizi öneriyoruz. Ayrıca konulara çalışırken defter tutmayı unutmayın! Çalıştığınız konularla ilgili önemli ipuçlarını daha sonra genel tekrar çalışması yaparken kullanabileceğiniz şekilde not alın. Diğer adımlarda tutmuş olduğunuz konu defterine ihtiyacınız olacak.
2.Adım: Konuları tamamladıktan sonra soru pratikleri aşamasına geçmelisiniz. Sınavda başarılı olabilmenin diğer adımı bol soru pratiğidir. Hazırlık sürecinde sınava yönelik ne kadar çok soru çözerseniz, sınav yapısına hakimiyetiniz de aynı orada artacaktır. Soru çözümü yaparken doğru ve yanlışlarınızın konu analizini iyi yapmalısınız. Hangi soru tiplerinde yanlış yapıyorsanız o soru tipinin konu başlığını belirleyin. Yanlış yapılan soruların konu tekrarları için tutmuş olduğunuz deftere göz atarak genel eksiklerinizi giderdikten sonra soru pratiklerinize devam edebilirsiniz. Yani bu adım hem soru pratiğinizi arttırmanızı hem de eksik olduğunuz konular varsa bunları tespit ederek geriye dönük eksiklerinizi gidermeye yönelik çalışmaları içeriyor.
3.Adım: Deneme çözümlerine geçmeden önceki son adımda genel konu tekrarı yer almalıdır. Unutulan veya eksik olduğunuz başlıları tutmuş olduğunuz konu defterinde tekrar etmenizi öneriyoruz. Çünkü son adım yani deneme çözümlerine geçtiğinizde artık konu ve soru tipi alıştırmalarında eksiksiz olarak sadece sınava odaklı çalışma sağlamalısınız.
4.Adım: Son adım sınava yönelik deneme sınavı çözümü. Bu adımda dikkat edilmesi gereken nokta tamamen sınava odaklı olarak çalışma yapmaktır. Deneme sınavına başlamadan önce etrafınızda bulunan dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulun. Kendinize gerçek sınav ortamı oluşturmanız sınavda adaptasyon açısında oldukça faydalı olacaktır. Bu nedenle kendinize uygun ortamı sağladıktan sonra 150 dakikalık sınav süresini ayarlayın. Süre tamamlandığında deneme çözümünü sonlandırın. Bu çalışma hangi noktada olduğunuz size gösterecektir. Sınav süresi içerisinde kaç soru çözebiliyorsunuz, denemede hangi sorulara daha çok vakit harcıyorsunuz, toplam net sayınız gibi verilerin analizleri yapıp deneme çözümlerine sınava kadar devam edebilirsiniz.
DGS’ye girecek tüm adaylara sınav çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Son olarak sınava girecek olan adaylar sınav tarihleriyle ilgili güncel bilgilere “DGS Tarihleri Nedir?” adlı bilgilendirme yazımızı inceleyebilirler.
Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.
ÜCRETSİZ DENEDersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!