Yükleniyor...
DUS

DUS

DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri seçmek için yapılan bir sınavdır.

Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da eğitimlerine devam eden kişilerin uzmanlık eğitimi almak istedikleri durumda ÖSYM tarafından düzenlenen Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (DUS) girmeleri gerekmektedir. DUS’a girebilmek için belli başlı koşullar bulunmaktadır.  Sınava girecek adayların sağlaması gereken şartlar ve diğer detaylar DUS’a Kimler Girebilir? yazımızda ele alınmıştır. Ayrıca DUS, ÖSYM tarafından uygulansa da sınav sonrası adaylar tarafından başvuru yapılacak kontenjanlar Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin iş birliği ile belirlenmekte ve kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca duyurulmaktadır.


Sınav şu an için yılda bir kere Ankara ilinde uygulanmaktadır. Genelde Eylül ayında gerçekleşen sınav içerik olarak iki bölümden oluşur. Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olarak adlandırılan testlerde soru sayısı Temel Bilimler için 40 adet, Klinik Bilimler için ise 80 adet olarak belirlenmiştir. Temel Bilimler testinde adaylar Anatomi, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya gibi temel tıp bilimlerinden gelecek sorularla değerlendirilirken, Klinik Bilimler testinde ise adayların karşılaşılacağı sorular, kontenjanları belirlenen uzmanlık alanlarından gelecek 10’ar sorudan oluşmaktadır. DUS’a giren adaylar sınavda karşılarına gelen toplam 120 soru için 150 dakika (2,5 saat) süreye sahiptir. Adayların DUS’ta karşılacağı sorular için detaylı bilgiye DUS'ta Hangi Sorular Çıkmaktadır? yazımız içeriğini inceleyerek ulaşabilirsiniz. Her yıl birçok Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da halen öğrenci olan birçok aday uzmanlık eğitimi almak için DUS’a girse de adayların aldıkları DUS puanı bazı durumlarda kesintiye uğrayabilmektedir. DUS puanından yapılan %2’lik kesintinin hangi şartlara bağlı olduğunu öğrenmek için DUS Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.


DUS’ta başarı sağlayan adaylar, YÖK tarafından üniversitelerden toplanan kontenjan taleplerinin Sağlık Bakanlığına iletilmesi ve bakanlık tarafından onaylandığı takdirde oluşturulan kontenjanlar, DUS’tan aldıkları puan ve YÖK tarafından onaylı ve denkliği bulunan yabancı dil sınavlarından aldıkları en az 50 puan ile Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi  Endodonti, Ortodonti, Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), Periodontoloji, Proetik Diş Tedavisi ve Restoratif Diş Tedavisi  ana bilim dallarında tercihlerine göre uzmanlık eğitimi alma hakkı kazanır.


Yukarıda iletilen sekiz adet uzmanlık alanlarının eğitim süreleri ise;


-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi 4 yıl


-Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi 3 yıl


-Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 3 yıl


-Endodonti 3 yıl


-Ortodonti 4 yıl


-Periodontoloji  3 yıl


-Protetik Diş Tedavisi 3 yıl


-Restoratif Diş Tedavisi 3 yıl olarak belirlenmiştir.


DUS’a Girmeyen Adaylar Ne Yapabilirler?


DUS, Diş Hekimliği öğrencisi veya mezunları için girilmesi zorunlu olan bir sınav değildir. Sınava girip başarı sağlayan adaylar tercih ettikleri kontenjanlarda belirtilen süreler dahilinde eğitimlerini tamamlar ve uzmanlık unvanını alırlar. Ancak sınava girmeyen veya sınavda başarısız olan adaylar diledikleri takdirde kendi muayenelerini açabilir, özel hastaneler veya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışabilirler.

Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!