Yükleniyor...

DUS Nedir?

DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitim Sınavı), ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yılda bir kere düzenlenen ve Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da eğitimlerine devam eden kişilerin uzmanlık eğitimi almak istediklerinde girmeleri zorunlu olan 120 soruluk bir sınavdır. 40 soru Temel Bilimler ve 80 soru Klinik Bilimler şeklinde oluşturulan DUS için verilen sınav süresi 150 dakikadır. Sınav sadece Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılmaktadır.

 

Ayrıca DUS’ta başarılı olan adayların uzmanlık eğitimi almak istedikleri ana bilim dalına kabul edilebilmeleri için ÖSYM tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından birine girerek en az 50 puan almaları gerekir. Yabancı dil yeterliliği için TIPDİL, YDS ve YÖKDİL sınavları kabul edilmektedir.

 

Adaylar DUS ve gerekli yabancı dil sınavından puanı da aldıktan sonra Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi  Endodonti, Ortodonti, Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), Periodontoloji, Proetik Diş Tedavisi ve Restoratif Diş Tedavisi ana bilim dallarında uzmanlık eğitimi almaya hak kazanırlar. Belirtilen uzmanlık alanlarının belirli eğitim süreleri vardır. Bu süreler; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ana bilim dalı için 4 yıl, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ana bilim dalı için 3 yıl, Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) ana bilim dalı için 3 yıl, Endodonti ana bilim dalı için 3 yıl, Ortodonti ana bilim dalı için 4 yıl, Periodontoloji ana bilim dalı için 3 yıl, Protetik Diş Tedavisi ana bilim dalı için 3 yıl, Restoratif Diş Tedavisi ana bilim dalı için 3 yıl olacak şekildedir.

 

      DUS Ders Başlıkları

 

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’nda alana uygun her dersten soru bulunsa da belirli konularla her sınavda karşılaşılmaktadır. Temel Bilimler ve Klinik Bilimler testlerinden oluşan sınavda karşılaşılan dersler aşağıdaki gibidir;

 

Temel Bilimler Ders Başlıkları

*Anatomi

*Histoloji ve Embriyoloji

*Fizyoloji

*Tıbbi Biyokimya

*Tıbbi Mikrobiyoloji

*Tıbbi Patoloji

*Tıbbi Farmakoloji

*Tıbbi Biyoloji ve Genetik

 

Klinik Bilimler Ders Başlıkları

*Protetik Diş Tedavisi

*Restoratif Diş Tedavisi

*Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

*Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

*Periodontoloji

*Ortodonti

*Endodonti

*Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

 

UYARI!

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’nda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

 

      DUS Puan Hesaplama

 

DUS’ta puan hesaplaması yapılırken ilk aşamada adayın verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmaktadır. 2. aşama ise ham puanını elde edilebilmesi için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 4/1’i çıkartılır. Son olarak elde edilen ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olacak şekilde dönüştürülerek adayın doğru sayısı ile çarpılır. Böylece yerleştirme puanı belirlenmiş olur.

 

ÖNEMLİ!

DUS puan hesaplaması için bazı özel durumlarda %2 oranında bir düşüş olur. Bu durumlar;

 *Uzmanlık eğitimine devam ediyorken sınava girildiğinde.

 *Uzmanlık eğitimine devam ediyorken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda.

 *Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!