Yükleniyor...

e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı) Nedir?

e-YDS ilk defa 2014 yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenmeye başlamış ve YDS’nin elektronik türevi olan bir sınav sistemidir. Farklı bir tanımla e-YDS, kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyen, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyenlerin girdiği, YDS’nin elektronik ortamda uygulanan versiyonudur. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde gerçekleştirilen e-YDS’nin sınav içeriği, soru sayısı, sınav süresi ve sınav puanını kullanım alanları da YDS ile aynıdır.

 

Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir. YDS’den farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunuyor. Bu nedenle başvurularda oldukça hızlı olmak gerekir. Başvuruyu tamamlandıktan sonra ödeme işlemi ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan “e-İşlemler” bölümünün “Ödemeler” alanından yapılabilir. Sınav ücretleri yıllara göre değişkenlik gösterdiği için belirtilebilecek sabit bir fiyat bulunmuyor.

 

Ayrıca, önemle belirtecek olursak yine normal başvurulardan farklı olarak e-YDS’de sınav süresi içerisinde gözetmenlerin adaylarla konuşması ya da iletişim kurması yasak olduğu için sınava ilişkin açıklama yapılmaz. Bu sebeple sınav ücretini ödemeden önce adayların internet üzerinden yapılacak olan örnek e-YDS’ye katılmaları gerekir.

 

Peki “e-YDS’ye Kimler Girebilir?”, “e-YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?”, “e-YDS Konu ve Soru Dağılımı Nasıldır?” sorularını alt başlıklar altında incelecek olursak;

 

        e-YDS’ye Kimler Girebilir?

e-YDS puanı ile başvuru yapacağınız yerler için aşağıda belirtilen durumlarda olunması gerekmektedir.

 

 *KPSS lisans ve lise adayları

 *KPSS ön lisans adayları

 *KPSS A grubu adayları

 *Lisans 3 veya 4. sınıfta olanlar

 *Kamu personelleri

 *Yüksek lisans adayları

 *Araştırma görevlisi olmak isteyenler

 *Doktora adayları

 *Doçent adayları

 *Sanatta yeterlilik çalışmasına katılacak olan adaylar

 *Tıpta ve Diş Hekimliğinde uzmanlık almak isteyen adaylar

 *Yurt dışında bir yükseköğretim programı bitiren ve denklik belgesi almak isteyen adaylar

 

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “e-YDS’ye Kimler Girebilir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

        e-YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

YDS ile e-YDS’nin içerik anlamında farklılıkları olmadığı için YDS çalışmaları ile e-YDS’ye de girebilirsiniz. Fakat bildiğiniz gibi e-YDS elektronik ortamda gerçekleştiği için sınavda dikkatinizin dağılmaması ve adaptasyon için çalışmalarınızda özellikle deneme çözümü adımında dijital testlere yönelmeniz faydalı olacaktır.

 

Bu anlamda hem YDS hem de e-YDS için oldukça faydalı olan RH YDS Deneme Sınavları kitabını önerebiliriz. Kitap içerisinde yer alan denemeleri ayrıca dijital olarak çözebileceğiniz Deneme Sınavları uygulamasını 1 yıl süre ile kullanılabiliyor. Deneme Sınavları uygulaması e-YDS formatında olduğu için sınav çalışmalarınızda adaptasyon için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca uygulama üzerinden deneme çözüldükten sonra sınav sonucu detaylı değerlendirme raporu olarak kullanıcıya sunuluyor. Bu değerlendirme raporu sayesinde soruların detaylı çözüm açıklaması, eksik konular, hedef puan için çözülmesi ve çalışması gereken konu başlıkları gibi detaylar hakkında bilgiler verildiği için kullanıcı bu rapor sayesinde çalışmalarına yön verebilir.

 

Hem YDS hem de e-YDS’ye hazırlanan adaylar sınava yönelik gramer, soru tipi, kelime bilgisi, okuma ve çeviri becerisi gibi unsurları bir bütün olarak ele alıp çalışma sağlamalıdır. YDS ve e-YDS’ye yönelik konu başlıklarını ve soru dağılımlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

        e-YDS Konu Başlıkları:

 *Kelime – Phrasal Verb Soruları

 *Tense – Preposition – Dil Bilgisi Soruları

 *Cloze Test Soruları

 *Cümle Tamamlama Soruları

 *Çeviri Soruları

 *Paragraf Soruları

 *Diyalog Tamamlama Soruları

 *Yakın Anlamlı Cümle Soruları

 *Paragraf Tamamlama Soruları

 *Anlatım Bütünlüğünü Bozan Cümle Soruları

 

YDS ve e-YDS’ye daha etkili bir çalışama sağlamak istiyorsanız “YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

        e-YDS Soru Dağılımı:

Kelime – Phrasal Verb Soruları (6 Soru)

Sınavın ilk 6 sorusunda, sizden verilen cümleyi uygun sözcükle / ifadeyle tamamlamanız istenir. Bu sorular doğrudan kelime bilgisini ölçmeye yöneliktir.

 

Tense – Preposition – Dil Bilgisi Soruları (10 Soru)

Sınavın 2. başlığında 3 Tense, 2 Preposition (Edat) ve 5 Dil Bilgisi (Bağlaç) Sorusu sorulmaktadır.

 

Cloze Test Soruları (10 Soru)

Sınavın 17-21 ve 22-26 sorularında size iki adet paragraf verilerek, paragraf içerisinde boş bırakılan beş kısmın her biri için uygun düşen kelimeyi bulmanız istenir. Bu soruları doğru çözebilmek için iyi bir çeviri ve yorumlama becerisine sahip olunması gerekir.

 

Cümle Tamamlama Soruları (10 Soru)

Sınavın 27-36. Sorularında size bir cümle verilerek, bu cümleyi anlamca tamamlayan diğer yarımı bulmanız istenir. Bu sorular okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçmeye yönelik olduğu için çeviri altyapısının güçlü olması şarttır.

 

Çeviri Soruları (6 Soru)

Sınavın 37-42 arasındaki soruların yarısında size İngilizce bir cümle verilerek Türkçe doğru ve tam çevirisini, diğer yarısında ise Türkçe bir cümle verilerek İngilizce doğru ve tam çevirisini bulmanız istenir.

 

Paragraf Soruları (20 Soru)

Sınavın 43-62. Soruları arasında, beş adet paragraf verilerek, her bir paragraf için 4’er soru sorulmaktadır.

 

Diyalog Tamamlama Soruları (5 Soru)

Sınavın 63-67. Sorularında, 5 adet karşılıklı konuşma verilerek, diyaloğun içerisinde boş bırakılan kısma uygun düşen sözü bulmanız istenir.

 

Yakın Anlamlı Cümle Soruları (4 Soru)

Sınavın 68-71. Sorularında bir İngilizce cümleye anlamca en yakın olan cümleyi şıklardan seçmeniz istenir.

 

Paragraf Tamamlama Soruları (4 Soru)

Sınavın 72-75. Soruları arasında, cümlelerinden biri çıkarılmış 4 adet paragraf bulunur ve bu paragrafların her biri için anlatım bütünlüğü sağlayan cümleyi bulmanız istenir.

 

Anlatım Bütünlüğünü Bozan Cümle Soruları (5 Soru)

Sınavın 76-80. Soruları arasında 5’er cümleden oluşan 5 paragraf verilerek, numaralandırılmış cümlelerden hangisinin parçanın anlam bütünlüğünü bozduğunu saptamanız istenir.

 

Vermiş olduğumuz konu başlıkları ve soru dağılımından yola çıkarak e-YDS’de başarılı olabilmek için gramer, soru tipi, okuma ve anlama, kelime bilgisi açısından kendinizi olabildiğince geliştirmelisiniz. Sınava hazırlık sürecinde planlı ve özverili olmanız çalışmalarınızı bir program dahilinde ilerletmeniz başarıya giden yolda en etkili adım olacaktır. Peki e-YDS için yeterli donanıma sahip değilseniz ve nasıl çalışmanız gerektiğini bilmiyorsanız ne yapmalısınız? Özellikle bir iş hayatınız varsa düzenli ve disiplinli çalışma sağlamak için zaman sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu noktada ve profesyonel bir eğitim ile çalışmalarınızı sürdürmek isterseniz e-YDS Hazırlık eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

 

Güncel e-YDS tarihleri için “EYDS Tarihleri” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!