Yükleniyor...

e-YDS YDS Farkı Nedir?

Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS), ülkemizde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar dönemi olarak her yıl 2 kez düzenlenen yabancı dil sınavıdır. YDS toplam 80 sorudan oluşur ve sınav süresi 180 dakikadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS okuduğunu anlamaya dayalı bir sınav olmasıyla birlikte gramer ve kelime bilgisinin de ölçüldüğü bir sınavdır. Bunun yanı sıra YDS’ye ek olarak ÖSYM tarafından yılın hemen hemen her ayında farklı dillerde Elektronik YDS (e-YDS) yapılmaktadır.

 

Peki e-YDS YDS Farkı Nedir?

 

e-YDS; soru sayısı, içerik, soru tipi, sınav süresi ve puan kullanım alanı olarak YDS ile tamamen aynıdır. İki sınavın uygulanma açısında sadece teknik farklar bulunmaktadır. Bunun dışında sınav başvurusu, sonucun açıklanma süresi gibi belli başlı farklılıklar vardır. Daha iyi açıklık getirmek için YDS/e-YDS arasındaki farkları ve benzerlikleri 2 başlık altında inceleyelim.

 

e-YDS ve YDS Farkları;

* YDS kâğıt üzerinde gerçekleştirilmektedir. e-YDS ise ÖSYM’nin geliştirmiş olduğu yazılım üzerinden bilgisayar başında gerçekleştirilir.

* YDS İlkbahar ve Sonbahar dönemi olarak yılda 2 kez yapılırken e-YDS yılın hemen hemen her ayı yapılmaktadır. “EYDS Tarihleri” adlı bilgilendirme yazımızdan güncel e-YDS tarihlerini inceleyebilirsiniz.

* YDS ülkemizin birçok ilinde yapılıyor. e-YDS ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan elektronik sınav merkezlerinde yapılıyor.

* YDS başvurularında herhangi bir kontenjan sınırlaması bulunmuyor. e-YDS başvurularında ise kontenjan bulunmaktadır.

* e-YDS sınav ücreti YDS’den daha fazladır. Ücretlendirme yıldan yıla değişiklik gösterdiği için sınav ücretleri için ÖSYM web sitesi üzerinden inceleme sağlanabilir.

* YDS sonuçları yaklaşık olarak 20 gün sonra açıklanır. e-YDS sonuçları ise aynı gün içerisinde açıklanmaktadır.

 

e-YDS ve YDS Arasındaki Benzerlikler;

* Her iki sınavda ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.

* e-YDS ve YDS konu başlıkları, soru sayısı ve soru tipleri aynıdır. Her 2 sınavda da aynı soru havuzundan toplam 80 soru sorulmaktadır.

* YDS ve e-YDS sınav süresi 180 dakikadır.

* e-YDS puanı, YDS’nin geçerli olduğu her yerde kullanılabilir.

* Hem YDS hem de e-YDS’den alınan puanın geçerlilik süreleri aynıdır.

 

Her iki sınavda konu başlığı, soru sayısı ve soru tipi bakımında aynı olduğu için sınava hazırlık sürecinde bir farklılık bulunmasına gerek yoktur. Bu açıdan sınava hazırlanma sürecindeyseniz veya sıfırdan hazırlanacaksanız yapmanız gerekenlerle ilgili “YDS Gramer”, “YDS Kelimeleri” ve “YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?” başlıklarını incelemeniz bu süreçte oldukça faydalı olacaktır.

 

e-YDS’ye hazırlanacaksanız ve profesyonel bir yardım desteğine ihtiyacınız varsa e-YDS Hazırlık eğitimimize göz atabilirsiniz.

 

e-YDS ve YDS Puanının Geçerli Olduğu Yerler;

* Doçent, doktora ve sanatta yeterlik

* Yüksek Lisans

* Lisans programlarının son sınıfında veya 3. Sınıf okuyan öğrencilerin, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi başvuruları

* Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. başvuruları

* Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adayların başvuruları

* Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumlarına başvuruda yabancı dil puanı isteniyorsa YDS ve e-YDS puanları kullanılabilir.

 

        e-YDS ve YDS Puan Seviyeleri

e-YDS ve YDS’de alınan puanların belirli puan aralıkların harf karşılıkları vardır. A, B, C, D, E olarak belirlenmiş bu harf aralıkları özel kurumlara başvuru yapacak adaylar veya kamu kurumlarına başvuru yapacak adayların seçiminde değerlendirilmektedir. Bazı kurumlarda yapılan değerlendirmelerde ise sadece alınan puan göz önünde bulundurulur.

 

YDS puan seviyeleri,

  * 90 -100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

  * 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

  * 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

  * 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

  * 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

 

Ayrıca YDS Puan Hesaplama aracı ile YDS/e-YDS ya da YDS deneme sınavlarında yaptığınız doğru ve yanlış sayısını girerek alabileceğiniz sınav puanını hesaplayabilirsiniz.

 

        e-YDS, YDS’ye Göre Daha Mı Zor?

YDS’ye girmek zorunda olan birçok adayın aklında olan sorulardan birisi de YDS ve e-YDS’nin zorluk kolaylık durumu. ÖSYM tarafından düzenlenen bu 2 sınav için biri diğerinden daha zor ya da daha kolay şekilden bir yorum getirmek mümkün değil. Çünkü her 2 sınav da soru tipi, soruların zorluk derecesi, soru sayısı olarak aynıdır ve aynı soru havuzundan beslenir.

 

Fakat şunu söylemek çok yanlış olmayacaktır. e-YDS, ülkemizde alışılmış olan kâğıt üzerinde yapılan sınav formatının dışında olduğu için sınava girecek adaylar sınav esnasında adaptasyon ve dikkat sorunu yaşayabilirler. Bu durumu yaşamamak için sınavdan önce yapılan hazırlık aşamasında e-YDS’ye göre (dijital içerik) çalışma yapılması faydalı olacaktır.

 

e-YDS çalışmaları için oldukça faydalı olan RH YDS Deneme Sınavları kitabına parantez açmak yerinde olacaktır. Kitabı aldıktan sonra içerisinde yer alan denemeleri dijital olarak çözebileceğiniz Deneme Sınavları uygulaması bulunuyor. Deneme Sınavları uygulaması e-YDS formatında olduğu için sınav çalışmalarınızda pratik yapmak adına oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca uygulama üzerinden deneme çözüldükten sonra sınav sonucu detaylı değerlendirme raporu olarak kullanıcıya sunuluyor. Bu değerlendirme raporu sayesinde soruların detaylı çözüm açıklaması, eksik konular, hedef puan için çözülmesi ve çalışması gereken konu başlıkları gibi detaylar hakkında bilgiler verildiği için kullanıcı bu rapor sayesinde çalışmalarına yön verebilir. Kitabı satın aldığınızda dijital Deneme Sınavları uygulaması için 1 yıl kullanım süresi verilmektedir.

 

        Hangi Sınavı Tercih Etmek Avantajlı?

YDS ve e-YDS daha önce de belirttiğimiz gibi içerik ve kullanım alanları açısında birbirinin aynısıdır. En önemli fark birinin kâğıt üzerinde diğerinin elektronik ortamda yapılıyor olmasıdır. Haliyle eğer dil puanına ihtiyaç duyuyorsanız her 2 sınava da girebilirsiniz.

 

Peki acil dil puanına ihtiyacınız var ve normal YDS’ye zaman var diyelim. İşte bu durumda e-YDS adaylar için alternatif olacaktır. e-YDS’nin adaylar için en avantajlı noktası sınavın her ay yapılıyor ve sınav sonucunun aynı gün içerisinde açıklanıyor olmasıdır. Bu anlamda e-YDS acil puana ihtiyacı olanlar için büyük bir kurtarıcı görevindedir.

 

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!